Quinque napisał(a): Katolicyzm jako wyznanie chrześcijańskie powstał dwa tysiące lat temu. Nie ma czegoś takiego jak wyznanie "chrześcijańskie" jest religia chrześcijańska. A wyznania chrześcijanskie to już właśnie katolicyzm, prawosławie i protestantyzm.Nic nie pisałem o wyznaniach chrześcijańskich, więc ten fragment nie dotyczy mojego wpisu, co oznacza, że gadasz z chochołem.
Quinque napisał(a): Ja lepiej tego wyjaśnić nie umiem.Widzę.
Quinque napisał(a): Co nie zmienia faktu iż nazywanie katolicyzmu, prawosławia i protestantyzmu odłamami jest całkowicie błędneBo tak sobie wymyśliłeś? Wysil się bardziej i poszukaj czegoś, co istnieje także poza twoim umysłem. Warto!
Quinque napisał(a): Nie za bardzo rozumiesz co cytujesz.Po pierwsze – niczego tu nie cytowałem. Cytat to dosłowne przytoczenie cudzych słów, tu było tylko luźne przywołanie cudzych myśli ze wskazaniem na miejsce ich pochodzenia.
Po drugie – pisanie, że ktoś nie rozumie tego, co zacytował, bywa na tutejszym forum argumentem wykorzystywanym przez tych, których nie stać na merytoryczne rozprawienie się z przywołanym poglądem. Jest to pozornie pomysłowe, bo wystarczy przywołać zaklęcie jak w powyższym fragmencie i już nie trzeba wytężać umysłu, żeby się zmierzyć z argumentem lepszym niż własne wyobrażenia, wystarczy bowiem ogłosić we wpisie czy skomentować przy punktach reputacji, że dany cytat nie potwierdza tego, co w oczywisty sposób potwierdza. To jest metoda słabeuszy intelektualnych, a sam mechanizm przypomina mi chowanie głowy w piasek.
Dalsza część twojego wpisu jest jakimś niedorzecznym monologiem, więc daruję sobie komentarz.