' napisał(a):Poniżej masz link do tekstu o schizmie wschodniej. Opisuje rozpad chrześcijaństwa na część wschodnią i zachodnią. I oto odpowiedź na twoje pytanie: nastąpił rozłam. Prawosławie i katolicyzm są odłamami tego samego Kościoła. Równorzędnymi spadkobiercami, kontynuatorami czy jak to sobie nazwiesz
Ciekawa teza. Kościół Katolicki okłamał się od... Kościoła Katolickiego. Z tą samą tradycją, nauczaniem. Bo wcale Ojcowie Kościoła nie uznawali biskupa Rzymu za zwierzchnika... Już pomijając to iż prawosławie nie jest odłamem od katolicyzmu a kościołem schizmatycznym w stosunku do katolicyzmu
' napisał(a):Biblia nie jest dla katolika do samodzielnej interpretacji, tak przynajmniej naucza KK. Wiele rzeczy jest w Biblii, które uległy przedawnieniu. Zanim powołasz się na Biblię, skonsultuj się. Przynajmniej wtedy, kiedy chcesz się uważać za konserwatywnego katolika
No to proszę wskazać nauczanie KK które by akceptowało homoseksualizm. Nie homoseksualistów, ale homoseksualizm/ czyny homoseksualne
' napisał(a):Robiłeś jakieś badania statystyczne? Zdajesz sobie chyba sprawę z tego, że twoja opinia nie czyni z czegoś faktu?
Wiem to z... mediów. Z resztą znaLezczyni mieszka w postępowym kraju. Ciekawe czy zna gejów/lesbijki którzy chodzą do kościołów. Szczerze wątpię
' napisał(a):Nie zwalczano religijności jako takiej, tylko występowano przeciwnko niektórym kościołom czy grupom wyznaniowym. Inne pozostawiając w spokoju a nawet wspierając
znaLezczyni pisze bzdury. To że kogoś tam wspierali to nic dziwnego. Skoro prawie całe społeczeńswto było katolickie lub protestanckie... No ale według znaLezczyni wprowadzanie państwowego ateizmu w podbitych krajach. Usuwanie religi ze szkół, mordowanie księży, wychowywanie dzieci na ateistów. Nie jest zwalczaniem religijności? To ja już nie wiem co według znaLezczyni nią może być
' napisał(a):Pokazuje różnice w interpretacjach Koranu czy stosowania prawa
Jaki interpretować nakaz bicia siekierą niewiernych po szyji?
Z resztą to i tak nie ważne. Muzułmanów w głównej mierze obowiązuje wzorowanie się na życiu proroka a nie Koran