Quinque napisał(a): po pierwsze pisałeś o wyznaniach chrześcijańskich
Dam ci dobrą radę. Jeśli przypisujesz komuś jakieś wypowiedzi, to zacytuj jego słowa, które to potwierdzają, w przeciwnym bowiem wypadku okażesz się zwykłym kłamcą, a takim niekiedy wyrasta długi nos. Weź to sobie do serca.
Quinque napisał(a): Po drugie, czy potrafisz udzielić odpowiedzi na moje pytanie?Chrześcijaństwo zrodziło się jako jedna z sekt judaizmu. Najwcześniejsi wyznawcy skupieni byli w gminach judeo-chrześcijańskich. Z czasem dochodziły do tego pierwiastki synkretyzmu hellenistycznego. Z pierwotnego chrześcijaństwa – przy udziale wielu czynników – ewoluował kościół starożytny (widać to dobrze w pismach św. Augustyna z Hippony). Na Zachodzie zwykle mówiono o kościele katolickim (powszechnym), na Wschodzie – o ortodoksyjnym (prawosławnym). Między kościołem zachodnim (rzymskim) a wschodnim (konstantynopolitańskim) dochodziło do napięć, zwłaszcza w kwestii roszczeń do supremacji nad chrześcijaństwem ze strony Rzymu (starej stolicy) i Konstantynopola (nowej stolicy), jednak zasadniczo do 1054 r. istniała krucha jedność, wyrażająca się między innymi wspólnym dla Wschodu i Zachodu uznaniem dogmatyki sformułowanej na siedmiu soborach powszechnych. Ta jedność rozpadła się podczas schizmy wschodniej w 1054 r. (choć nie od razu zdawano sobie z tego sprawę), gdy ostatecznie rozeszły się drogi dwóch równorzędnych depozytariuszy tradycji chrześcijaństwa: katolicyzmu i prawosławia.
"Od czego odłamał się Kościół Katolicki założony przez Jezusa Chrystusa. W I ne. Kościół który posiada sukcesję apostolską, i tradycję apostolską. Od czego on się odłamał"? Nie wiem l, od heretyckich gnostyków powstałych znacznie później...?”