Sofeicz napisał(a): 2. Dlaczego wierzysz, że Bóg cię kocha?Bo lubię

Cytat:3. Dlaczego wierzycie w Boga?Bo lubię

Cytat:Kiedy po raz pierwszy zetkneliście się z wiarą w Boga?To zależy w którego
Tak w ogóle to pewnie w przedszkolu, bo mam dyplom z katechizacji przedszkolnej ;D Chociaż nie wiem, czy nie liczyć swojego chrztu - tylko że niewiele z niego pamiętam 
El Commediante napisał(a): 4. Czy jest coś, co byłoby w stanie was przekonać, że Bóg jednak nie istnieje?Chyba tylko sam Bóg

Cytat:5. Dlaczego odrzucasz innych bogów?Bo wiara w nich sprawia, że źle się czuję...kurczę się w sobie i gorzej mi się oddycha
Mówiąc prościej: nie chcę wyznawać żadnych stresujących przekonań, bo nie lubię stresu ;D
Cytat:6. Czy w wierze angażujesz rozum, czy tylko samą wiarę, jako taką ?No jak w wierze można angażować rozum? Przecież rozum to rozum a wiara to wiara ;D
Cytat:7. Czy Twoim zdaniem, Muzułmanie i inni monoteiści wierzą w tego samego Boga co Ty?Ja w sumie 'wierzę' w 3 Bogów - w każdego na trochę inny sposób (niestety jeden z nich jest ego-dystoniczny)
Generalnie raczej myslę, że każdy ma własny obraz Boga...czy nawet kilka 
Cytat:8. Jak wierzący tłumaczą fakt, że Bóg nie objawił się Chińczykom, Persom, starożytnym Egipcjanom, tylko wybrał prymitywnych nomadów na pustyni?Ja nie twierdzę, że Bóg się nie objawił innym ludziom

Cytat:9.Czy Twoim zdaniem Bóg objawił się Mahometowi?Co rozumiesz przez "objawił"?
Absolut jest wszechobecny, więc się ciągle wszystkim 'objawia' 
Cytat:10. Czy Maria Panna byla dziewicą, bo tak po bijatykach zadecydował Sobór w Efezie ?Nie wiem, czy była dziewicą - możliwe nawet, że istnieją równoległe rzeczywistości i w jednej z nich (np. religijnej) była, a w drugiej (np. historycznej) nie

Cytat:11. Dlaczego bóg chce żywej relacji z człowiekiem ? Przecież jako wszechwiedzący i tak wszystko doskonale wiedziałby, co będzie sie działo w takiej "żywej" relacji.W jakim sensie "chce"?
12. Czy jeśli bóg czegoś chce, to przestaje jednocześnie być doskonały?

Cytat:13. Dlaczego nadal rodzimy się według chrześcijaństwa z grzechem pierworodnym, pomimo tego, że Jezus podobno umarł za nasze grzechy? Czy mit, ze zmartwychwstał unieważnił jego śmierć za nasze grzechy?Może z tego samego powodu, dla którego rodzimy się w śmiertelnych ciałach?

Cytat:14. Z jakim człowiekiem Bóg chce żywej relacji?Z każdym?
May all beings be free.
May all beings be at ease.
May all beings be happy
May all beings be at ease.
May all beings be happy