To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Argument teleologiczny a II przewrót kopernikański
Puszczyk napisał(a):czy w takiej (wiem, dalece hipotetycznej) sytuacji zmienilibyście wasz pogląd na kwestię istnienia Boga

Szczerze powiedziawszy uważam że do przyjęcia ateizmu czy teizmu dochodzi się własnym przekonaniem a nie argumentami. Choć jeżeli mam być szczerzy uważam że teista powinien mieć większy problem z istnieniem zła niż wieloswiatem. Odpowiadając na pytanie, nie wiem. I to jedyna odpowiedź jakiej mogę udzielić

' napisał(a):idea "inflacyjnego" Boga

Co to jest idea inflacyjnego Boga?

ZaKotem napisał(a):Jeśli, podążając za Puszczykowym założeniem, istnieje dowolna ilość wszechświatów, to istnieją światy o różnym stopniu komplikacji reguł. Istnieje więc nieskończenie wiele światów możliwych do pojęcia przez zamieszkujące w nich istoty, i nieskończenie wiele światów niemożliwych do pojęcia. Mieliśmy szansę 1 na 2, że znaleźliśmy się w tej pierwszej połówce (o ile się pilaster nie myli). To raczej duża szansa, trudno wyrzucenie orła zamiast reszki nazwać cudownym wydarzeniem

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Pilaster nawet zakładając że wieloświat istnieje, odnosił się on do naszego wszechświata niezależnie od tego ile jest innych światów. I uważa on że powstanie w naszym świecie intelegincji jest niemożliwe, niezależnie od tego ile istnieje alternatywnych światów. No ale może się w swojej ignorancji mylę
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Argument teleologiczny a II przewrót kopernikański - przez Quinque - 11.07.2018, 23:58

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości