neuroza napisał(a):(1) Czy mógłbyś mi wyjaśnić jak rozumiesz pojęcie "wierzyć"? Nigdy nie rozumiałem tego pojęcia, a przynajmniej odkąd sięgam pamięcią. Nie wiem, może to ma jakiś związek z moim potencjalnym Zespołem Aspergera. freeman napisał(a): Jeśli wierzysz, to nie musisz się do niczego zmuszać
freeman napisał(a): gdyż pokładasz ufność w tym, o czym wiesz, że jest dobre.(2) Podobnie - jak rozumiesz pojęcie "wiesz"? Ja nic tak naprawdę nie wiem. Podobnie jak Sokrates. Tylko, że on twierdził, że wie iż nic nie wiem, a ja nawet tego nie wiem...
(1) "Wierzyć", to trwać w wierze.Przy czym "uwierzyć", to zająć aktywne stanowisko w swoim sercu wobec zdobytej wiedzy, czyjegoś oświadczenia itd.
(2) Kiedy piszesz na klawiaturze, to jesteś tego nieświadomy ? Kiedy odczuwasz głód, pragnienie i wiele innych potrzeb oraz kiedy zaspokajasz owe potrzeby, to czy nie wiesz co czynisz? Czy nie wiesz, że twoje życie się kiedyś skończy?
"Kto nie zważa na karność, gardzi własnym życiem, lecz kto słucha napomnienia, nabywa rozumu.
Bojaźń Pana jest szkołą mądrości, a pokora poprzedza chwałę"
"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"
Prz. 15,32-33; 19,3
Bojaźń Pana jest szkołą mądrości, a pokora poprzedza chwałę"
"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"
Prz. 15,32-33; 19,3