To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dodajmy językowi polskiemu przypadek!
Fizykam przedstawił ciekawa koncepcja. Postanowiłem pójść z grubat rurat i wprowadzić kilka przypadki, zarówno te, które zaproponowali innim, jak i swoje własne pomysły. Jestem pisać ten post, aby każdem mógł rozwinąć moja idea.

Przede wszystkim proponowany język jest językiem ergatywnym. Ale częściowo – w czasie przeszłym, trybie przypuszczającym i konstrukcjach bezokolicznikowych. A więc „robotnikam kopał dziura”, „robotnikam kopałby dziura”, „lubię kopać dziura”; ale „robotnik kopie dziurę„ i „robotnik wykopie dziurę”.

Zwrócić uwaga należy m. in. na to, że oprócz znajomych zdań:

„Fizyk przychodzi i widzi zefcia”
„Fizyk przychodzi i zefciu go widzi”.

mamy też nieintuicyjne dla nas:
„Fizyk przyszedł i onom zobaczył zefciu” (fizykam zobaczył zefciu)
„Fizyk przyszedł i zefcium zobaczył” (zefcium zobaczył Fizyk)

Końcówki ablativu ukradniemy hindusom. Trochę losowo, ale nie umiem sobie wyobrazić, jak by wyglądały te końcówki u Słowian, gdyby dotrwały. Codziennie idę z pracat (gdzie pracuję programisto) o szesnastej. Jestem wychodzić właśnie z domas.

Jeśli zaś chodzi o adverbial/essivus, to końcówką żeńską będzie -u (męska i nijaka to -o, jak w normalnych przyimkach). Trochę to dukajowo brzmi, że znajoma jest w firmie sekretarku. Moim zdaniem pasuje do reszty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Dodajmy językowi polskiemu przypadek! - przez Fizyk - 31.08.2018, 18:10
RE: Dodajmy językowi polskiemu przypadek! - przez zefciu - 01.09.2018, 14:11
RE: Dodajmy językowi polskiemu przypadek! - przez zefciu - 11.09.2018, 12:15

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości