Fizykam przedstawił ciekawa koncepcja. Postanowiłem pójść z grubat rurat i wprowadzić kilka przypadki, zarówno te, które zaproponowali innim, jak i swoje własne pomysły. Jestem pisać ten post, aby każdem mógł rozwinąć moja idea.
Przede wszystkim proponowany język jest językiem ergatywnym. Ale częściowo – w czasie przeszłym, trybie przypuszczającym i konstrukcjach bezokolicznikowych. A więc „robotnikam kopał dziura”, „robotnikam kopałby dziura”, „lubię kopać dziura”; ale „robotnik kopie dziurę„ i „robotnik wykopie dziurę”.
Zwrócić uwaga należy m. in. na to, że oprócz znajomych zdań:
„Fizyk przychodzi i widzi zefcia”
„Fizyk przychodzi i zefciu go widzi”.
mamy też nieintuicyjne dla nas:
„Fizyk przyszedł i onom zobaczył zefciu” (fizykam zobaczył zefciu)
„Fizyk przyszedł i zefcium zobaczył” (zefcium zobaczył Fizyk)
Końcówki ablativu ukradniemy hindusom. Trochę losowo, ale nie umiem sobie wyobrazić, jak by wyglądały te końcówki u Słowian, gdyby dotrwały. Codziennie idę z pracat (gdzie pracuję programisto) o szesnastej. Jestem wychodzić właśnie z domas.
Jeśli zaś chodzi o adverbial/essivus, to końcówką żeńską będzie -u (męska i nijaka to -o, jak w normalnych przyimkach). Trochę to dukajowo brzmi, że znajoma jest w firmie sekretarku. Moim zdaniem pasuje do reszty.
Przede wszystkim proponowany język jest językiem ergatywnym. Ale częściowo – w czasie przeszłym, trybie przypuszczającym i konstrukcjach bezokolicznikowych. A więc „robotnikam kopał dziura”, „robotnikam kopałby dziura”, „lubię kopać dziura”; ale „robotnik kopie dziurę„ i „robotnik wykopie dziurę”.
Zwrócić uwaga należy m. in. na to, że oprócz znajomych zdań:
„Fizyk przychodzi i widzi zefcia”
„Fizyk przychodzi i zefciu go widzi”.
mamy też nieintuicyjne dla nas:
„Fizyk przyszedł i onom zobaczył zefciu” (fizykam zobaczył zefciu)
„Fizyk przyszedł i zefcium zobaczył” (zefcium zobaczył Fizyk)
Końcówki ablativu ukradniemy hindusom. Trochę losowo, ale nie umiem sobie wyobrazić, jak by wyglądały te końcówki u Słowian, gdyby dotrwały. Codziennie idę z pracat (gdzie pracuję programisto) o szesnastej. Jestem wychodzić właśnie z domas.
Jeśli zaś chodzi o adverbial/essivus, to końcówką żeńską będzie -u (męska i nijaka to -o, jak w normalnych przyimkach). Trochę to dukajowo brzmi, że znajoma jest w firmie sekretarku. Moim zdaniem pasuje do reszty.