zefciu
OK. Masz rację, źle się wyraziłam.
Miałam na myśli to, że to na mówiącym leży odpowiedzialność za używanie słów zgodnie z ich znaczeniem. Błędne użycie nie świadczy o tym, że zasada jest zła, tylko że mówiący popełnia błąd - zasady nie zna lub (lub!) ją lekceważy.
Nie, definicja nie wskazuje rozłącznej w żaden sposób.
Alternatywa rozłączna wskazuje na wybór tylko i wyłącznie jednej z dostępnych opcji.
Albo Basia to zrobi, albo Piotrek.
Możliwości:
- zrobi to tylko Basia
- zrobi to tylko Piotrek
Alternatywa nierozłączna
Zrobi to Basia lub Piotrek
Możliwości:
- zrobi to Basia
- zrobi to Piotrek
- zrobią to oboje
To, że mówiący używa spójnika "lub" zamiast "albo", świadczy to o nieznajomości zakresu obu spójników. Skoro ktoś uważa, że można stosować je wymiennie, dlaczego nie pisze: i/albo?
Takie zdanie świadczyłoby o tym, że będzie albo opcja z "i", albo opcja z "albo". i/albo (chociaż się wykluczają) łamane dają razem "lub"
"i/lub" poza byciem kalką z języka angielskiego (przy czym angielskie "or" jest bliżej "albo" niż "lub"), niczego do języka polskiego nie wnosi poza bałaganem.
"i/lub" to "i/i/albo"
Cytat:znaLezczyni napisał(a): napisał(a):Szczerze mówiąc, nie widzę związku pomiędzy zasada językową a ty, kto co ma na myśli używając jakichś słów czy wyrażeń.Ja natomiast widzę. Wydaje mi się, że Ty też widzisz, więc proszę jakoś inaczej to sformułować.
OK. Masz rację, źle się wyraziłam.
Miałam na myśli to, że to na mówiącym leży odpowiedzialność za używanie słów zgodnie z ich znaczeniem. Błędne użycie nie świadczy o tym, że zasada jest zła, tylko że mówiący popełnia błąd - zasady nie zna lub (lub!) ją lekceważy.
Cytat:"Lub" wskazuje na alternatywę nierozłączną (przykład, który podawałam wcześniej).
Sama zaś definicja ze słownika PWN brzmi No przecież ta definicja pokazuje, że może i rozłączną wskazywać
Nie, definicja nie wskazuje rozłącznej w żaden sposób.
Alternatywa rozłączna wskazuje na wybór tylko i wyłącznie jednej z dostępnych opcji.
Albo Basia to zrobi, albo Piotrek.
Możliwości:
- zrobi to tylko Basia
- zrobi to tylko Piotrek
Alternatywa nierozłączna
Zrobi to Basia lub Piotrek
Możliwości:
- zrobi to Basia
- zrobi to Piotrek
- zrobią to oboje
To, że mówiący używa spójnika "lub" zamiast "albo", świadczy to o nieznajomości zakresu obu spójników. Skoro ktoś uważa, że można stosować je wymiennie, dlaczego nie pisze: i/albo?
Takie zdanie świadczyłoby o tym, że będzie albo opcja z "i", albo opcja z "albo". i/albo (chociaż się wykluczają) łamane dają razem "lub"
"i/lub" poza byciem kalką z języka angielskiego (przy czym angielskie "or" jest bliżej "albo" niż "lub"), niczego do języka polskiego nie wnosi poza bałaganem.
"i/lub" to "i/i/albo"
Jeśli zabraknie ci argumentów - nazwij mnie kłamczynią i napisz, że łżę.