zefciu
A dlaczego jednocześnie? To po pierwsze. Bitny był, to i gębę mógł mieć nieźle poharataną.
Po drugie zaś, albo ma dwie sylaby, lub jedną. Albo popsułoby rytm.
I nie mam pojęcia, czy Mickiewicz rozróżniał te dwa spójniki. Nie wiem nawet, od kiedy one funkcjonują w swoim obecnym zakresie w języku polskim. Wiem za to, co znaczą obecnie.
To jest naprawdę proste.
Jeśli mówiący jest pewny, że tylko jedna z wymienionych opcji może wchodzić w grę - albo.
Jeśli nie ma to znaczenia, możliwe są także obie opcje - lub. Lub zawiera w sobie potencjalne i.
Dlatego i/lub jest bez sensu.
Cytat:Cytat: napisał(a):I w brodzie ślad niedawny lancy lub postrzału;Wychodzi na to, że Ksiądz Robak dostał (być może) ranę jednocześnie od lancy i kuli. Albo Mickiewicz nie zna zakresu.
Ran tych nie dostał pewnie przy czytaniu mszału.
A dlaczego jednocześnie? To po pierwsze. Bitny był, to i gębę mógł mieć nieźle poharataną.
Po drugie zaś, albo ma dwie sylaby, lub jedną. Albo popsułoby rytm.
I nie mam pojęcia, czy Mickiewicz rozróżniał te dwa spójniki. Nie wiem nawet, od kiedy one funkcjonują w swoim obecnym zakresie w języku polskim. Wiem za to, co znaczą obecnie.
To jest naprawdę proste.
Jeśli mówiący jest pewny, że tylko jedna z wymienionych opcji może wchodzić w grę - albo.
Jeśli nie ma to znaczenia, możliwe są także obie opcje - lub. Lub zawiera w sobie potencjalne i.
Dlatego i/lub jest bez sensu.
Jeśli zabraknie ci argumentów - nazwij mnie kłamczynią i napisz, że łżę.