cyd napisał(a):Dla ochrony zdrowia psychicznego.Poligon. napisał(a): Sam osobiście na "Kler" nie wybiorę się tak prędko(...)Dlaczego nie pójdziesz? Film nie jest wg mnie bardzo antyklerykalny.
Wszyscy moi znajomi, którzy oglądali ten film, zgodnie twierdzą, że jest on przygnębiający i bardzo pesymistyczny w swej wymowie.
Jeszcze dziś pamiętam, jak długo odchorowywałem np. "Requiem dla snu" Aranowsky'ego i przyznać muszę szczerze, że omijam takie kino szerokim łukiem.
Zaś w warstwie edukacyjnej, ten obraz nie jest wstanie niczym mnie zaskoczyć, bo siedzę w temacie od lat.
Cytat:Reżyser przyznaje się, ze wkurzyla go organizacja religii w szkołach. Można go zrozumieć bo szczególnie na początku nie przstrzegano przepisów i dzieciaki ateistów musiały siedzieć na korytarzu.Teraz też się nie przestrzega.
Różnica jest taka, że zamiast na korytarzach, dzieciaki siedzą w świetlicach, albo w szkolnych bibliotekach, bo to na dyrekcji spoczywa obowiązek zapewnienia im opieki podczas tzw. okienek. Znamienne, że zrobiono to tylko ze względów formalnoprawnych i nie miało to nic wspólnego z przywracaniem szkole jej świeckiego charakteru.
Skoro jednak śmierć ustanawia porządek świata, może lepiej jest dla Boga, że się nie wierzy w niego i walczy ze wszystkich sił ze śmiercią, nie wznosząc oczu ku temu niebu, gdzie on milczy.
Albert Camus
Albert Camus