Smok Eustachy napisał(a): Dalej mamy dotychczasową politykę PS w regionach, która jest ponoć słaba, o czym kiedy indziej. Cóż już dawno mówiłem, że nie narobią, czyli nie miałem specjalnych złudzeń. Określiłem natomiast kryteria tryumfu następująco: rządy w pięciu sejmikach i wygranie w 8. Rządzą w 6 a wygrali w 9. A jeśli PSL zrobi woltę?
Nie Smoku, szanse na rozbicie PSL-u są już teraz zerowe choć mocno PiS nad tym pracuje. Może jakieś pojedyncze województwo chwyci rykoszetem. I faktycznie PSL jest kluczowy w tej całej układance, miał pójść pod lód a skrystalizował swoje pozycje jeszcze bardziej. W ciąg 2 lat trzy kolejne wybory, to krótka perspektywa czasowa. Na pewno nic takiego (wolta w skali makro) się nie zdarzy przed wyborami parlamentarnymi, zwycięstwo KO+ PSL+ jakaś Lewica jest bardziej realne niż jeszcze przed tymi wyborami. Kaczyzm stracił impet, nie ulega wątpliwości. Urzędy Wojewódzkie i agencje rządowe w terenie to też łakome kąski dla ludensów i spis potencjalnych łupów już pewnie znalazł się w obiegu.
Voodoo People