neuroza napisał(a):freeman napisał(a): Wcielonym Słowem Bożym jest Jezus Chrystus.(1) Czy Słowo Boże to inaczej Logos? Jak osoba może być wcieleniem Słowa? Czy chodzi o to, że jest ucieleśnieniem Logosu? Że jest ucieleśnieniem woli Boga? Ucieleśnieniem działania Boga w świecie?
(2) Jeśli wcielonym Słowem Bożym jest Jezus Chrystus, to czym jest Słowo Boże niewcielone?
freeman napisał(a): Jest ono prawdą, życiem wiecznym, drogą do Ojca. Jest lustrem, które obnaża nasz prawdziwy stan, sędzią naszych motywacji, postaw, poglądów, wierzeń.Jest nauczycielem, wychowawcą, skałą na której możemy budować nasze życie, lekarzem naszej duszy.(3) Aha, czyli mówisz o naszej głębokiej naturze sprzed upadku? Tym wewnętrznym, głębokim naturalnym flow Ducha Świętego? Tym co pozostaje, gdy odpadają wszystkie warstwy grzechów/kompulsji/zakłóceń?
Ale dlaczego nazywać to Słowem? Czym jest Słowo? Czym jest słowo?
freeman napisał(a): Jest też bronią, której powinniśmy używać w walce ze złym.(4) W jaki sposób walczysz ze złym? Masz na myśli walkę z tym co złe (czyli ze złem), czy ze złym duchem?
(1) Mniej więcej.
(2) Odwiecznym jednorodzonym Synem Ojca, Bogiem.
(3) Nie, mówię o praktycznym doświadczaniu Słowa w życiu.
(4) Zły-istota duchowa namawiająca do złego; zło - to, co od złego pochodzi. Kiedy diabeł przychodzi do mnie z propozycją lub kłamliwą oceną rzeczywistości, to przeciwstawiam mu się wypowiadając w wierze Słowo, a kiedy nastąpi atak z jego strony, to proszę Boga o pomoc na bazie tego, co zechcial mi wcześniej objawić w swoim Słowie.
"Kto nie zważa na karność, gardzi własnym życiem, lecz kto słucha napomnienia, nabywa rozumu.
Bojaźń Pana jest szkołą mądrości, a pokora poprzedza chwałę"
"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"
Prz. 15,32-33; 19,3
Bojaźń Pana jest szkołą mądrości, a pokora poprzedza chwałę"
"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"
Prz. 15,32-33; 19,3