Joker napisał(a): Hmm, myślę że agnostyk powinien każdy sąd a co najmniej wypowiedź zaczynać od "przypuszczam, że.." , "wydaje mi się, że..." itp.Och, to raczej nie jest dobra rada dla osób ze skłonnościami obsesyjno-kompulsyjnymi. Zachęca do nadmiernego wątpienia w siebie.
Joker napisał(a): ...Jak na agnostyka wiesz stanowczo za dużo!Bo stosuję to:
To moja świadoma decyzja, świadomy wybór.
A konkretnie rzecz biorąc, pozwalam wyrazić się temu wewnętrznemu flow, które samo dobiera słowa. Staję się kanałem, aby mogło się ono wyrazić. Można to przybliżyć w ten sposób: mówię to, co intuicyjnie czuję.
Pterodaktyl napisał(a): Twoje wywody są dość dziwne, szczególnie, że deklarowałeś się wcześniej być teistą.Deklarowałem się być teistą? W którym miejscu? Może miałem akurat taki bardziej teistyczny okres, a może chciałem pozwolić wyrazić się tej teistycznej części mnie. A może jedno i drugie.
Joker napisał(a): I w sumie dużo jak na agnostyka wiesz, czyli:Po prostu określenie "świadoma obecność" bardziej pasuje do tego jak siebie doświadczam niż "osoba".
- jesteś nie tyle osobą, co świadomą obecnością,
Joker napisał(a): - osoby mają swoje przekonania,A nie mają? To są założenia wewnętrzne danego modelu.
Joker napisał(a): - świadome obecności prawdopodobnie nie mają swoich przekonań,Nie bardzo wiem jak by miały wyglądać przekonania świadomych obecności.
Joker napisał(a): - obserwujesz w sobie byty energetyczne,Obserwuję w sobie coś, co próbuję ubrać jakoś w słowo i na potrzeby komunikacji stosuję określenie "byty energetyczne".
Joker napisał(a): - byty energetyczne wierzą lub nie wierzą,Jak wyżej, to wszystko to jest tylko stworzenie pewnego modelu, mającego na celu ubranie w słowa.
Joker napisał(a): - masz w sobie byt teistyczny,Jak wyżej.
- byt teistyczny ma qualia teistyczne,
- masz w sobie byt ateistyczny,
- byt teistyczny ma qualia ateistyczne,
Joker napisał(a): - byt teistyczny jest przyjemniejszy niż byt ateistyczny,Dla mnie tak. Jest on u mnie skojarzony z lepszym samopoczuciem.
Joker napisał(a): - oba te byty postrzegasz jako byty infantylne,Takie są moje subiektywne odczucia.
Joker napisał(a): - nie utożsamiasz się z żadnym z tych dwóch bytów.No tak - może w pewnym sensie się utożsamiam, a w pewnym sensie się nie utożsamiam, ale chciałem uzewnętrznić ten sens, w którym się nie utożsamiam.
May all beings be free.
May all beings be at ease.
May all beings be happy
May all beings be at ease.
May all beings be happy