Quinque napisał(a): Zacznijmy od że osoba kulturalna kiedy chce komuś coś przekazać to nie posluguje się linkami(a przynajmniej nie samymi). Więc jeżeli chcesz ze mną dyskutować to pisz własnymi słowami a nie mi tu linki wklejasz, w które z zasady nie wchodzę. Wklejanie linków które nie służą jako odnośnik to oznaka pogardy i braku szacunku dla rozmówcy
Wkleiłem link zamiast kopiować cytatów i nie było to oznaką pogardy. Są nim natomiast takie wyrażenia jak:
"Edit: coś mi się posrało z edytowaniem"
"Breheheh, bo się posram."
"Ponawiam pytanie, czy którykolwiek z piesków ujadających na bł. Matkę Teresę powołał się na jakąkolwiek pracę na jej temat, zawierającą potwierdzone fakty historyczne? Sam sobie odpowiem na to pytanie. Mianowicie żaden z piesków na taką pracę się nie powołał, a argumenty piesków upadających na bł. Matkę Teresę pochodzą ze stron pokroju Kwejka"
Tylko trzy przykłady, ale dają pewien obraz jaki poziom kultury prezentuje nam Quinque, który domaga się aby tratkowano go z szacunkiem. Najpierw zacznij od siebie.
Cytat:A więc ponawiam pytanie, gdzie Jezus głosił:
- iż należy być biednym czy też pochwalał ubóstwo?
- w którym miejscu Jezus pochwalał "ubóstwo duchowe"?
Wydawało mi się, że taki porządny katolik ja ty wie o Jezusie trochę więcej.
Cytaty z wypowiedzi bp Rysia, którego można uznać za autorytet w tym temacie:
„Jezus wybiera ubóstwa nie dla racji samego ubóstwa, ale dlatego, że jest ono formą miłości. To synteza Bożej miłości”
„Stał się ubogim, aby wzbogacić nas swoim ubóstwem”. „Człowiek jest wezwany do praktykowania jałmużny"
„Jeżeli nie połączycie wiary w Niego z Jego ubóstwem, to wszystko, co usłyszycie w kościele, będzie dla was tylko moralizatorstwem”
„Jezus potwierdzał całym swoim życiem wybór ubóstwa, żyjąc najpierw obok pasterzy, a potem wśród rybaków, i celników dotkniętych inną biedą, bo biedą moralną”
„Jeśli Jezus wzywa do ubóstwa, to dlatego, że jest pierwszym, który ogołocił się ze wszystkiego”
Cytat:A co niby napisałem? I gdzie stwierdziłem że ty tak uważasz? Teraz możesz grzecznie przeprosić za oszczerstwo
Moją odpowiedź uważasz za oszczerstwo?