Maciej1 napisał(a): Fizyk pokazał przede wszystkim to, że nie umie się przyznać do błędu (tam gdzie przykłada miarę poziomą do obrazu spłaszczonego w pionie). Wy zaś pokazujecie ślepotę: na przykład nie zauważacie tego, że Fizyk się pomyliłTłumaczyłem już wielokrotnie, czemu tam żadnego błędu nie ma, ale powtórzę: nie interesuje mnie, czy obraz jest spłaszczony, czy nie. Interesuje mnie kąt między kierunkami, z których promienie docierają do aparatu. Ten dokładnie, który ze zdjęcia da się odczytać.
Nie mam problemów z przyznaniem się do błędu tam, gdzie błędy popełniam. Tu nie popełniam.
Maciej1 napisał(a): oraz że nie dotknął (swoim modelem) ani jednej mojej obserwacji.Pisałem wielokrotnie, czemu nie dotknąłem (powtórzę: bo nie jestem póki co w stanie właściwie uwzględnić efektów spowodowanych bliskością powierzchni wody). Ale możesz jeszcze pożałować swoich słów, bo się do tego powoli przymierzam - mogę wygenerować różne prawdopodobne profile temperatury i wilgotności i porównać wyniki. Podejrzewam, że Ci się nie spodobają.
Swoją drogą, jeśli masz jakieś dane dotyczące temperatury powietrza i wody w czasie wykonywania zdjęć, to się przydadzą. A w przypadku braku takich danych, przyda się chociaż data wykonania zdjęć.
Maciej1 napisał(a): Oczywiście że tak. Podobnie, jak i Ty. Ty też nie potrafisz wyjaśnić. Bo to wyjaśnienie, które podajesz jest fałszywe. [Bo w Twoim "wyjaśnieniu" ziemia jest "kulą o promieniu ok. 6371-6378 km". Lecz obserwacje powierzchni ziemi przeczą temu].W zasadzie to Twoje obserwacje faktycznie czemuś przeczą i faktycznie można uznać, że falsyfikują pewien model / pewne wyjaśnienie. Co prawda nie nasze wyjaśnienie, ale zawsze coś.
A konkretnie to falsyfikują wyjaśnienie, w którym Ziemia jest kulą o promieniu ~6378 km, a refrakcja nie zachodzi. Niezbyt zaskakujące, zważywszy, że wiemy, że refrakcja zachodzi, ale hej! Coś udowodniłeś!
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein