Vanat napisał(a): Próbowałeś i ci się nie udało. Nigdy nie zarejestrowałeś statku, który NIE ZNIKA ZA HORYZONTEM, ale robi się coraz mniejszy i mniejszy, aż niewidoczny. Czyli mamy potwierdzenie kulistości Ziemi.
Wszystko Ci się pomieszało. Potwierdzenie kulistości mielibyśmy gdybym zarejestrował statek "znikający pod horyzont"
Cytat:??
Statek ma wysokości 62 metrów z czego 8 metrów zanurzenia. Na fotkach widać, jak horyzont zasłania go do połowy. Fale musiałyby mieć przynajmniej 20 metrów. Przy takiej pogodzie wycieczkowce nie wychodzą w morze...
Dziwne że te 20 metrowe fale w ogóle nie zasłaniają statku, zanim nie osiągnie linii horyzontu...
Dziwne to jest to, że Ty niczego nie zrozumiałeś. Np. nie zrozumiałeś tego, że nawet fala 1 metrowa może z łatwością przesłonić obiekt wielkości 20 metrów jeśli odpowiednio nisko postawisz obiektyw i jeśli dystans jest duży. To bardzo dziwne, bo wszystko Ci opisałem i to prostym językiem.
Cytat:Mam pisać dalej, czy już się ze wstydu schowałeś...
A jeśli nadal wierzysz, że masz racje, to rozrysuj mi proszę schemat jak niby fale zasłaniają statek, może wtedy połapiesz się, jakie bzdury wypisujesz...
A co ja Ci tam będę "schemat rysował". To pracochłonne. Pokażę Ci zdjęcia na których widać jak niższe zasłania wyższe.
![[Obrazek: LJFJcMD.jpg]](https://i.imgur.com/LJFJcMD.jpg)
Ładowarka jest tak pi razy drzwi 2.5 raza niższa niż kubek.
![[Obrazek: Rl0TlZe.jpg]](https://i.imgur.com/Rl0TlZe.jpg)
A oto kubek chowa się za 2.5 raza niższą ładowarkę.
W tym przykładzie (tak z grubsza i na szybo kalkuluję) mamy 10 cm przyrostu schowania na każde 60 cm odległości. [Czyli na dystansie 60 metrów za ładowarkę schowa się 10-metrowy dom.]
Zupełnie analogicznie (już to pisałem): jeśli aparat umieścisz np. 1 metr nad średnim poziomem morza, a strefa najwyższego falowania ma wysokość 2 metry nad średni poziom morza i jest (ta strefa wyższych fal) oddalona o 1 km od aparatu, to masz 1 metr przyrostu schowania na 1 km odległości. Na dystansie 20 km schowa się 20 metrów, całkiem spory statek/budynek się schowa.
Cytat:Facet robił fotki kilka metrów od linii wody ze statywu, czyli był kilka metrów (jakieś 3 metry) nad powierzchnią wody, czyli nawet 3 metrowe fale nic by mu nie zasłaniały...
Facet mówi, że tak robił.
A ja mówię co tu się dzieje naprawdę i o co chodzi.
[Zresztą może ten facet mówił i prawdę ? Może i robił z trzech metrów, ale falowanie było jeszcze nieco większe ? Też nie jest wykluczone, chociaż raczej było inaczej, raczej kłamie i robił z niższa.]