matsuka napisał(a): To, że palnęli coś z GPSami nie znaczy, że ich teleskop newtonowski nie zaobserwował statku, który już powinien być dawno za rzekomą krzywizną Ziemi.Tym bardziej nie znaczy, że zaobserwował. Wiarygodnym źródłem bym ich nie nazwał.
matsuka napisał(a): No żesz urwał nać - czy to Ci wygląda w ogóle na zdjęcie??? Czasami mam wrażenie, że wyłączasz całkowicie krytyczne myślenie gdy dane mają rzekomo wskazywać na kulistość. Abstrahując od wszystkiego innego (np. od tych wielkich, j..nych czerwonych, zielonych i żółtych bazgrołów) - dopiero sam twierdziłeś, że chmury burzowe od góry nie są szare, ale wyglądają jak niewinne cumulusy.Oczywiście, że to nie zdjęcie, tylko obraz w fałszywych kolorach. Z tego co widziałem na wideo, satelita nadaje dwa obrazy w skali szarości - podejrzewam, że jeden w świetle widzialnym, a drugi w podczerwieni. Te dwa obrazy można potem nałożyć na mapę i otrzymać to, co widać w wyniku.
Nawiasem mówiąc, właśnie zaczynam eksperymenty z przerabianiem swojego tunera DVB-T na Software-Defined Radio
A potem spróbuję sobie zbudować antenę i zobaczymy, co się da odebrać.
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein