matsuka napisał(a): 2. Nie wiemy nic o rakiecieCzęść z tego dałoby się wywnioskować po dokładniejszej analizie zdjęć chmury. Mamy na pewno zdjęcia tej samej chmury z dwóch różnych miejsc. Czas nie mógł różnić się za bardzo, bo na gifie z Węgier widać, że chmura ewoluowała raczej szybko. Nawet jeśli moje wartości wysokości i prędkości nie są dokładne - ba, na pewno nie są! - to rząd wielkości się będzie zgadzał, a to już jest dla Twoich pomysłów spory problem.
a) kiedy wystrzeliła
b) w którym kierunku leciała (na jakim etapie)
c) pod jakim kątem leciała
d) z jaką prędkością leciała w jakiej fazie
matsuka napisał(a): 3. Nic nie wiemy o zdjęciachJuż poruszyłem to wyżej. Prawdopodobnie w przeciągu kilku minut. Super dokładności nie potrzebujemy.
a) kiedy były robione zdjęcia z Polski
b) kiedy były robione zdjęcia z Austrii
matsuka napisał(a): 4. Porównujesz pozycje z programem Stellarium, który ma niewiele wspólnego z rzeczywistością, a przedstawia teoretyczną pozycję gwiazd według modelu kuli....
Oczywiście, że przedstawia teoretyczną pozycję gwiazd w modelu kuli - bo ten model dla nieba jest sprawdzony i działa
Astronomowie, mający sprzęt pozwalający mierzyć pozycję gwiazd z dokładnością do sekund łuku, też przewidują ich pozycje modelem kuli.matsuka napisał(a): (Kiedyś znalazłem na jednym blogu obserwacje fazy księżyca z terenów Alaski, podaną z określonego dnia, określonej godziny, z określonego miejsca i porównałem z programem Stellarium. Wyszło mi, że księżyc wyglądał zupełnie inaczej w rzeczywistości niż powinien wyglądać według programu)Chętnie bym to zobaczył, bo podejrzewam, że gdzieś tu mogłeś popełnić błąd

matsuka napisał(a): Ale podkreślam : za mało danych, żeby wyciągać daleko idące wnioski.Na daleko idące wnioski owszem, za mało. Na wnioski, że rakieta doleciała na wysokość co najmniej kilkuset km i osiągnęła prędkość co najmniej kilku km/s, już wystarczająco dużo.
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein