To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pytania do raczej teistów
Dragula napisał(a): To zależy od tego w co się wierzy. Jeśli ktoś nie uznaje się za chrześcijanina ani nie wyznaje judaizmu, to przypowieść o Abrahamie nie zrobi na nim wrażenia.
Chodzi mi o tych wyznawców, którzy mają w swoich religiach takie uzasadniające przypowieści, a jest ich wbrew pozorom całkiem sporo. Nawet w Bhagavad Gicie ostatnio znalazłem coś, co przy odpowiedniej ilości złej woli mogłoby posłużyć za usprawiedliwienie np. mordów [co nie znaczy, że taki był faktyczny przekaz].

freeman napisał(a): Dlatego ateiści, na których nie robi ona żadnego wrażenia, tak chętnie o niej przypominają. Uśmiech
Czyżby jednak wrażenie było? ;]

neuroza napisał(a): katolik mode...ON!
Coś się dzieje! Duży uśmiech

Cytat:
Cytat:Wikipedia twierdzi, że według różnych szacunków 4200 do 10 000 religii. Dlaczego uważasz, że to właśnie Twoja religia jest prawdziwa
Bo założył ją sam Jezus Chrystus, który jest Bogiem Uśmiech
Rozumiem, że dla Ciebie jako katolika taka odpowiedź może być oczywista i naturalna, ale dla mnie jest to tylko przeskoczenie o jeden szczebelek dalej a pytanie wciąż pozostaje. To tak jakbyś na pytanie "dlaczego lubisz jogurt truskawkowy" odparł "bo są w nim truskawki".

Cytat:No ale...pokaż mi inną postać porównywalną do Jezusa Chrystusa, która ogłosiła, że jest Bogiem, to wtedy będziemy mogli dyskutować Uśmiech Zrobimy taką selekcję turniejową Uśmiech
Czyli chodzi o to, że uznajesz kogoś, kto twierdzi, że jest Bogiem? Niech pomyślę, faraonowie i Inka mieli status boski, otwarcie się do tego przyznawali tak samo jak Jezus. Za Boga uznaje się też wielu guru z Indii, np. Satya Sai Baba czczony był przez swoich wyznawców jako Bóg. A gdyby ja ogłosił, że jestem Bogiem? [według niektórych nurtów jestem... Ty zresztą też] Nie chcę Cię drażnić czy urazić, po prostu chcę wiedzieć o co Ci chodzi. Z tego co piszesz, wynika, że kluczowym dla Ciebie jest to, by ktoś uznał się za Boga. Nie wydaje mi się, by Jezus na tle całej historii świata był przypadkiem odosobnionym. Ba, wielu takich "żywych Bogów" spotkała męczeńska śmierć. Warto wspomnieć ostatniego Inkę zamordowanego zdradziecko przez Hiszpanów. Wielu żywych Bogów azteckich dobrowolnie pozwalało sobie wyrwać bijące serce.  

Cytat:Oczywiście! Bo przecież to jest racjonalne i logiczne, by tak zrobić, skoro ta obecna jest prawdziwa, a przynajmniej nieporównwanie bardziej wiarygodna Uśmiech
Czy zatem ma dla Ciebie znaczenie jaką religię wyznajesz?

Cytat:
Cytat:Na koniec wyobraź sobie indiańskie plemię z buszu, które żyje na etapie neolitu. Myślę, że znając ich mitologię i będąc wyposażone w różne gadżety typu zapalniczka, latarka, bez trudu przekonalibyśmy ich, że jesteśmy bogami.  
Załóżmy, że objawia Ci się bóg, w którego wierzysz. Po czym poznasz, że to właśnie On a nie ktoś podszywający się oraz co zrobisz, jeżeli ten objawiony bóg, mający wszystkie oczekiwane przez Ciebie atrybuty boskości, każe Ci zrobić coś sprzecznego z Twoimi zasadami, np. kogoś zabić.
Idę do jakiegoś księdza (a najlepiej do zaufanego kierownika duchowego) i pytam się o radę! ;D
o, pociągnijmy to dalej - ksiądz mówi, że jak najbardziej masz złamać swoje moralne zasady w imię tego, który objawił Ci się jako Bóg.
ॐ नमः शिवाय

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: 
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com 
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Pytania do raczej teistów - przez ARHIZ - 30.12.2017, 00:15
RE: Pytania do raczej teistów - przez gąska9999 - 30.12.2017, 01:04
RE: Pytania do raczej teistów - przez Dragula - 30.12.2017, 14:33
RE: Pytania do raczej teistów - przez Quinque - 30.12.2017, 21:48
RE: Pytania do raczej teistów - przez ARHIZ - 30.12.2017, 23:53
RE: Pytania do raczej teistów - przez Quinque - 31.12.2017, 00:51
RE: Pytania do raczej teistów - przez ARHIZ - 31.12.2017, 01:24