pilaster napisał(a): Ile jest mięsa obecnie w diecie, jaka ilość tego mięsa w diecie jest optymalna i dlaczego? J
Zalecane jest nie więcej niż 750g mięsa nieprzetworzonego tygodniowo lub 500g przetworzonego. Przeciętny Polak zjada rocznie około 80 kg mięsa (razem z przetworzonym) co daje 1,5 kg na tydzień. Nawet wyłączając z tego drób (około 30kg) jest to ponad zalecenia chociażby WHO*.
Cytat:Jeszcze zważywszy na fakt że w historii istniały i prosperowały ludzkie społeczności w 100% mięsożerne?Czym fakt, że istniały społeczności w 100% mięsożerne przeczy tezie, iż nadmiar mięsa jest bardziej szkodliwy niż dieta zbilansowana? Przypominam, też, że diety społeczności w 100% mięsożernych zazwyczaj bogate są również w kwasy tłuszczowe nienasycone które w mięsie fok czy też ryb występują w dużych ilościach, w przeciwieństwie do wołowiny czy też wieprzowiny, a to może równoważyć kancerogenny wpływ mięsa wędzonego, czy też mniejszy, ale całkowicie niepomijalny mięsa czerwonego.
*bazujące chociażby na badaniach wpływu przetworzonego oraz czerwonego mięsa na zapadalność na nowotwory:
https://scholar.google.pl/scholar?q=red+...i=scholart
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"

