pilaster napisał(a): Przez kogo zalecane i na jakiej podstawie?
Odpowiedzi na to pytanie już udzieliłem.
Cytat:Dla nich jakoś nie był.![]()
Poproszę przedstawić zatem dane pozwalające na porównanie zapadalności na nowotwory jelita grubego jak i żołądka tych społeczności z populacjami współczesnymi.
Cytat:Zatem nie samo mięso jest szkodliwe, a jedynie brak w/w kwasów.Wystarczy zmienić strukturę spożywanego mięsa, względnie suplementować tranem i gotowe.
Nic podobnego z tego co napisałem nie wynika. Suplementacja tranem to moja hipoteza robocza - być może występował tam taki efekt być może nie - nie widziałem, żadnych danych na ten temat.
Natomiast jeżeli chodzi o mięso to owszem - najbardziej szkodliwy jest sposób jego przyrządzenia. Ale samo mięso, głównie czerwone - również zwiększa ryzyko zapadalności na raka jelita grubego, prawdopodobnie również prostaty. Nie jest to czynnik tak znaczący jak np. alkohol czy tytoń ale ograniczenie ilości spożywanego mięsa na pewno będzie zdrowsze niż jedzenie go bez umiaru.
Natomiast zmiana struktury mięsa głównie przez zastępowanie mięsa czerwonego mięsem drobiowym lub ryb ma jak najbardziej sens. Nie tylko zdrowotny, ale i etyczny, jeżeli komuś zależy na ograniczeniu cierpienia zwierząt (kura czy ryba cierpią w podobnych warunkach mniej niż świnia czy krowa).
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"

Wystarczy zmienić strukturę spożywanego mięsa, względnie suplementować tranem i gotowe.