Małe wtrącenie i polecenie bardzo dobrego źródła informacji w zakresie szeroko pojętego odżywiania, NutritionFacts. To krótkie, angielskojęzyczne, kilkuminutowe filmy konkretnie odnoszące się do wybranych zagadnień, których autorem jest lekarz medycyny, fizjolog Michael Greger. Co najistotniejsze, właściwie każde stwierdzenie w jego materiałach opiera się na najnowszych badaniach dotyczących poruszanego zagadnienia, do których odsyła w opisie filmików. Baza filmów jest już bardzo obszerna i najlepiej skorzystać z wyszukiwarki wewnętrznej, np. choroby układu krążenia (Cardiovascular disease), najlepiej wpisać "cvd" itp. Nie ukrywam, że jest zwolennikiem tzw. "diety opartej na roślinach" (plant based diet), co w sumie jest w zasadzie nieobecnym jeszcze w szerszej skali w Polsce terminem i oznacza zasadniczo wykluczenie produktów odzwierzęcych w maksymalnym zakresie (plant-based diet), choć nie zawsze w 100%. W każdym razie nie jest to termin tożsamy z weganizmem ani wegetarianizmem. Nacisk jest położony na konsekwencje zdrowotne przyjętej diety, mniej na aspekty etyczne.
A oto przykładowy materiał tego doktorka, ten ma charakter nieco bardziej popularnonaukowy niż jego standardy: Nutrition Facts (YT).
Pod materiałami znajdzie się zawsze linki do przywoływanych badań na ogromnych oficjalnych portalach zajmujących się gromadzeniem badań medycznych i nie tylko.
Inny konkretny przykład. Implementacja hormonów w przemyśle mlecznym, akumulacja w ciele człowieka i wpływ na zachorowania na raka piersi i inne u kobiet. Zawartość steroidów anabolicznych w mięsie (tutaj konkretnie w wołowinie) i wpływ jej rosnącej konsumpcji na zapadalność na rożne odmiany nowotworów w Japonii/Stanach Zjednoczonych. W wołowinie produkowanej w Stanach Zj. wstrzykuje się hormony przez uszy wołów, taka wołowina zawierała 600x więcej estrogenu niż produkowana w Japonii. Podobnie steroidy używane są aby "napompować" mięso tak jak stosuje się doping w sporcie. Steroidy anaboliczne w mięsie.
A oto przykładowy materiał tego doktorka, ten ma charakter nieco bardziej popularnonaukowy niż jego standardy: Nutrition Facts (YT).
Pod materiałami znajdzie się zawsze linki do przywoływanych badań na ogromnych oficjalnych portalach zajmujących się gromadzeniem badań medycznych i nie tylko.
Inny konkretny przykład. Implementacja hormonów w przemyśle mlecznym, akumulacja w ciele człowieka i wpływ na zachorowania na raka piersi i inne u kobiet. Zawartość steroidów anabolicznych w mięsie (tutaj konkretnie w wołowinie) i wpływ jej rosnącej konsumpcji na zapadalność na rożne odmiany nowotworów w Japonii/Stanach Zjednoczonych. W wołowinie produkowanej w Stanach Zj. wstrzykuje się hormony przez uszy wołów, taka wołowina zawierała 600x więcej estrogenu niż produkowana w Japonii. Podobnie steroidy używane są aby "napompować" mięso tak jak stosuje się doping w sporcie. Steroidy anaboliczne w mięsie.
Voodoo People


