Lumberjack

Rodica
Ps.
Errata – w swoich poprzednich wpisach błędnie wpisałem wartość energetyczną białego ryżu. Powinno być oczywiście nie 350 a 130 kcal. Ciekawe dlaczego Roidica jakoś w swej lotności na tego nie zauważyła?
Cytat:Ale o jakim ryżu mowa? Biały ma wysoki indeks glikemiczny i po jego zjedzeniu rzeczywiście czuję się nasycony i pełen energii tylko przez chwilę, bezpośrednio po jedzeniu.O białym. Woreczek ugotowanego białego ryżu (ok. 100g-150g, zależnie od marki) to mój standardowy, wypróbowany posiłek jaki spożywam na mniej więcej godzinę przed długimi (20km+) biegami w spokojnym tempie (9-10 km/h).
Cytat:Lepszy jest ryż brązowy z niższym indeksem - dłuższy efekt nasycenia.Lepsza to jest kasza gryczana. Zwłaszcza z łyżką oleju rzepakowego, odrobiną boczku, zeszkloną cebulką (surowa też daje radę) i doprawiona pieprzem

Rodica
Cytat:No coż, potwierdzasz teorię, że roślinożercy są mało lotni, skoro nie potrafisz przeprowadzić prostej kalkulacji matematycznej.Ale ja nie jestem żadnym wegetarianinem tylko klasycznym wszystkożercą. Więc jeśli jestem mało lotny i nie potrafię przeprowadzać prostych kalkulacji matematycznych, to z pewnością nie zawdzięczam tego diecie wegetariańskiej.
Cytat:100 gram ryżu zawiera tylko 2,7 gram białka i nie można się tym najeść.Ależ oczywiście, że można. Przecież u zdrowego człowieka, który nie cierpi na skutek jakichkolwiek niedoborów składników odżywczych, uczucie głodu/sytości zależy przede wszystkim od poziomu glukozy we krwi. A biały ryż nie tylko zawiera sporo węglowodanów (28g/100g) ale ma jeszcze wysoki indeks glikemiczny.
Cytat:Organizm nie zamienia węgli na białko tylko na tłuszcz.Ale ja o ryżu nie mówię w kontekście zbilansowanej diety, tylko doraźnego zaspokojenia głodu.
Cytat:Więc nawet żywiąc się tłuszczem i węglowodanami będziesz miał niedobory białka a mając wypchane bebechy będziesz się czuł głodny.I właśnie dlatego nikt rozsądny nie postuluje, by ryż traktować jako główne źródło białka. Dla wszystkożerców będzie to mięso, nabiał oraz fasole i soja, a dla wegetarian fasole i soja.
Ps.
Errata – w swoich poprzednich wpisach błędnie wpisałem wartość energetyczną białego ryżu. Powinno być oczywiście nie 350 a 130 kcal. Ciekawe dlaczego Roidica jakoś w swej lotności na tego nie zauważyła?
O Lord, bless this thy hand grenade, that with it thou mayest blow thy enemies to tiny bits in thy mercy.