Joker:
A białko pochodzenia rozlinnego ma dużo niższa wartość biologiczną. Dlatego jeden kęs mięsa daje poczucie siły i wrażenie euforii a cała kostka tofu nie.
I porzuć ten zarozumiały, arogancki ton dziecko, nie wiadomo jeszcze czy wytrzymasz na tej diecie tyle co ja. Hehe
Cytat:Serio, jeśli słyszę takie argumenty to wiem, że mam do czynienia z osobą, która nigdy na diecie wege nie była lub może i była ale była to jedna z tych wersji odchudzających z Bravo Girl sprowadzająca się do jedzenia sałaty i szczawiu z naciskiem położonym na kalorykę około 800 kcal /dzień.Nie czytam Bravo Girl nawet nie znam nikogo, kto by z tego źródla czerpał informacje na temat diety czy jakikolwiek inny. Wątpię również, żeby tego typu osoby czytały forum ateista.pl
Cytat:A właśnie niska kaloryka ma największy związek z niską podażą białka, jedząc te 1500 kcal (kobiety) i 2000 kcal (mężczyźni) normalnie praktycznie nie ma opcji aby nie zapewnić te 0,8-1,2 g/kgZjedz sobie kostkę masła, otrzymasz około 1500 kcl i dokładnie dwa gramy białka.
Cytat:kiś przykład, kilka kanapek chleba razowego z pastą tofu (np. ta z Lidla) i dowolnie przyrządzonymi warzywami (gdzie będzie np. ciecierzyca czy fasola, inne strączkowe), do tego szklanka napoju sojowego to już jakieś 40-50 g białka. Można wsunąć powiedzmy 100 g orzeszków ziemnych, to ponad 25 g białka, inne orzechy podobnie lub nawet więcej. Co ciekawe, mam dostęp do dziennika diety kilku osób nie stosujących wege diet i własciwie nie widzę większej różnicy, jeśli w ogóle w tej kwestii, raczej tylko mocno rośnie ilość tłuszczy w stosunku do węgli i dużo silnie przetworzonego syfu i cukrów.Wsuwaj sobie orzeszki na zdrowie, ja nie moglabym zjeść wiecej niż pięć dziennie, z powodu bólu żołądka, poza tym orzechy zawierają mytotoksyny, które mogą uszkodzić wątrobę lub doprowadzić do choroby nowotworowej.
A białko pochodzenia rozlinnego ma dużo niższa wartość biologiczną. Dlatego jeden kęs mięsa daje poczucie siły i wrażenie euforii a cała kostka tofu nie.
Cytat:Białko sojowe charakteryzuje się niższą wartością biologiczną niż serwatkowe - odpowiednie BV=74 i BV=104, niższym wskaźnikiem wydajności wzrostowej PER=2.2 przy PER=3.2 dla WPC. Co więcej białko serwatkowe jest też niemal o 50% lepiej wykorzystywane w procesach wzrostowych niż białko sojowe (NPU=92 w przypadku WPC i NPU=62 w przypadku SPI).Niektórzy zalecają je tylko jako uzupełnienie diety, nawet rodowici Japończycy, którzy stworzyli tofu nie opierają na nim całej swojej diety.
I porzuć ten zarozumiały, arogancki ton dziecko, nie wiadomo jeszcze czy wytrzymasz na tej diecie tyle co ja. Hehe
Rozsadziło mi antenę.