Rodica napisał(a):Zjedz sobie kostkę masła, otrzymasz około 1500 kcl i dokładnie dwa gramy białka.
To już wiemy, że Rodica tak wyobraża sobie każdą zbilansowana dietę. Idąc tym tropem zaraz okaże się, że jest zasadniczo zwolenniczką keto monodiet, bo żaden normalny człowiek nie spożywa kostki masła.
Rodica napisał(a): Wsuwaj sobie orzeszki na zdrowie, ja nie moglabym zjeść wiecej niż pięć dziennie, z powodu bólu żołądka
Przykro mi ale nawet gdyby moja czy kogokolwiek czytającego empatia wylewała się uszami nie jest to argumentem w temacie.
Rodica napisał(a):poza tym orzechy zawierają mytotoksyny, które mogą uszkodzić wątrobę lub doprowadzić do choroby nowotworowej.
Powinnaś więc także zrezygnować z mięsa, mleka i jaj pochodzących z zakażonych zwierząt, które też są groźne dla człowieka.
Mikotoksyny
Mikotoksyny z NCBI
To ostatnie to bardzo świeże badania, z 2017 r. warto więc się przyjrzeć:
Ahmad Alshannaq, Jae-Hyuk Yu; Occurrence, Toxicity, and Analysis of Major Mycotoxins in Food - napisał(a):Consumption of mycotoxin-contaminated food or feed can cause acute or chronic toxicity in human and animals. In addition to concerns over adverse effects from direct consumption of mycotoxin-contaminated foods and feeds, there is also public health concern over the potential ingestion of animal-derived food products, such as meat, milk, or eggs, containing residues or metabolites of mycotoxins.
Teraz nie mam za bardzo na to czasu ale jeszcze poszukam badań czy jakichkolwiek danych w ujęciu statystycznym pokazujących jak realny to jest problem, ile osób zakaziło się mikotoksynami. Wygląda raczej na kolejna próbę wzbudzenia paniki, może jakaś korporacja chcę coś ugrać. Więcej się czyta w różnych periodychach o potencjalnych skutkach niż można się dowiedzieć o realnych przypadkach. Jak jednak widać, to nie tylko kwestia orzechów, problem dotyczy także mięsa, mleka i jaj.
Mógłbym tutaj też oczywiście wywalić jakieś kilka setek poważnych badań o szkodliwości wszelkich produktów odzwierzęcych, to kilka chwil przeszukiwania Pub Medu i nie byłoby to cherry picking jak z tymi mikotoksynami.
Rodica napisał(a):jeden kęs mięsa daje poczucie siły i wrażenie euforii
Rodica zdaje sobie sprawę, że białko dostarczane w mięsie musi zostać strawione i rozłożone na aminokwasy, z których dopiero powstają potrzebne białka. Podstawy metabolizmu człowieka. Ten proces nie trwa chwilę, raczej godziny i dłużej, na pewno nie sekundy. To co tu opisałaś to raczej ciężki przypadek uzależnienia od mięsa, z przykrością stwierdzam. Najszybciej do krwi dostają się cukry proste i faktycznie dość szybko mogą zostać przekształcane w Adenozynotrójfosforan (ATP) w komórkach dając niezbędną energię do pracy mięśni i jakieś wrażenia "energetyczne", mięso zasadniczo węglowodanów nie zawiera. A glukoneogeneza mięsa spożytego następuje po czasie jeszcze dłuższym, niż zamiana jakichkolwiek dostępnych białek w glukozę. Szczerze, nie wiem o jakie natychmiastowe efekty spożycia mięsa tutaj Rodica chce zahaczyć.
Rodica napisał(a):Białko sojowe charakteryzuje się niższą wartością biologiczną niż serwatkowe (...)
Ależ ja nigdzie nie napisałem, że jest lepsze niż to serwatkowe. Natomiast jest w zupełności wystarczające na potrzeby nawet kulturystów w trakcie budowy masy mięśniowej. Niższy wskaźnik przyswajalności o kilka procent nie uzasadnia wykorzystywania w tym celu zwierząt. Można podawać setki i pewnie już tysiące przykładów wegan kulturystów, z pewnościa stosujących białko roślinne, nie sądzę aby szło im gorzej.
Spoiler!
Rodica napisał(a):I porzuć ten zarozumiały, arogancki ton dziecko, nie wiadomo jeszcze czy wytrzymasz na tej diecie tyle co ja. Hehe
Styl dostosowuję do poziomu rozmówcy, w zależności od potrzeb. Rzucasz swoje opinie nie poparte niczym poza własna złą wolą, nie spodziewaj się wiele. Jeśli chodzi o "wytrzymywanie na diecie"...nie rozumiem, ja czuje się od wielu lat wspaniale i nie określiłbym tego jako "wytrzymywanie" tylko styl życia, którego prawdopodobnie nie zmienię. Od lat mam wyniki krwi doskonałe, wydolność znacznie poprawiłem, po zmianie diety praktycznie do poziomu wyczynowego, nie wiem dlaczego miałbym to zmieniać.
Voodoo People

![[Obrazek: CMachine-e1456893279160.jpg]](http://77.104.136.11/~c4social/leangreendad.com/wp-content/uploads/2016/03/CMachine-e1456893279160.jpg)