Joker:
Nawet stosując obliczenia, nie da się dokładnie określić, ile wartości odżywczych przyswoi sobie organizm z produktów roślinnych, ponieważ zawierają substancje hamujace enzymy trawienne, sporo błonnika, szczawiany, fityniany, garbniki i nie wiadomo co jeszcze. Dodatkowo błonnik sprawia, że człowiek czuje się syty i może odnosić złudne wrażenie, że zjadł pełnowartościowy posiłek.
Po zjedzeniu skrobi poziom cukru we krwi gwałtownie rośnie i szybko spada powodując uczucie senności i głodu.
Po mięsnym posiłku jesteś bardziej wydajny.
Dwa Litry Wody:
Cytat:To już wiemy, że Rodica tak wyobraża sobie każdą zbilansowana dietę. Idąc tym tropem zaraz okaże się, że jest zasadniczo zwolenniczką keto monodiet, bo żaden normalny człowiek nie spożywa kostki masła.Rodica dopiero po przykrych doświadczeniach zdrowotnych, zdała sobie sprawę, że jest to dieta wymagająca, której praktykowanie wymaga dużej wiedzy o odżywianiu i zestawianiu pokarmów, tak aby była zbilansowana. Wcześniej, z powodu młodzieńczej głupoty zaufała zapewnieniem "ekspertów", że jest to super zdrowa i przynosząca same korzyści dieta. Z drugiej strony wątpi, żeby tego typu dietę da się zbilansować.
Nawet stosując obliczenia, nie da się dokładnie określić, ile wartości odżywczych przyswoi sobie organizm z produktów roślinnych, ponieważ zawierają substancje hamujace enzymy trawienne, sporo błonnika, szczawiany, fityniany, garbniki i nie wiadomo co jeszcze. Dodatkowo błonnik sprawia, że człowiek czuje się syty i może odnosić złudne wrażenie, że zjadł pełnowartościowy posiłek.
Cytat:Powinnaś więc także zrezygnować z mięsa, mleka i jaj pochodzących z zakażonych zwierząt, które też są groźne dla człowieka.Według mnie, ryzyko skażenia produktów pochodzenia zwierzęcego jest mniejsze. Pasza dla zwierząt jest sprawdzana pod kątem zawartości mitotoksyn. Mięso, jaja muszą zostać szybko skonsumowane i nie ma takiego ryzyka, że leżą w magazynach miesiącami a w przypadku przeterminowania zmienia się datę ważności. Po prostu jaja i mięso szybko się psują.
Cytat:To co tu opisałaś to raczej ciężki przypadek uzależnienia od mięsa, z przykrością stwierdzam.Nie jestem uzależniona od mięsa w takim znaczeniu jaki sugerujesz. Nie przepadam za mięsem a zwłaszcza za wędlinami, których prawie nie jem. Po prostu mięso daje energetycznego kopa.
Po zjedzeniu skrobi poziom cukru we krwi gwałtownie rośnie i szybko spada powodując uczucie senności i głodu.
Po mięsnym posiłku jesteś bardziej wydajny.
Cytat:Natomiast jest w zupełności wystarczające na potrzeby nawet kulturystów w trakcie budowy masy mięśniowej. Niższy wskaźnik przyswajalnośKulturysci żywią się odżywkami bialkowymi i zapewne stąd ten efekt.
Cytat:ja czuje się od wielu lat wspaniale i nie określiłbym tego jako "wytrzymywanie" tylko styl życia, którego prawdopodobnie nie zmienię. Od lat mam wyniki krwi doskonałeOd ilu lat? Od dwóch?
Dwa Litry Wody:
Cytat:To dlaczego na maratonach na punktach odżywczych rozdają banany, czekoladę, batony zbożowe i cukier w kostkach, a nie kotlety i golonkę?Bo mięso jest łatwo dostepne? W przeciwnym razie ludzie śliniliby się na widok mięsa.
Rozsadziło mi antenę.