Maciej1 napisał(a): Twój model przede wszystkim, jak sam napisałeś nie "rozklepuje" moich zdjęć.Mogę znaleźć taki gradient temperatury, że rozklepie. Tylko co z tego? Musiałbyś mi uwierzyć na słowo, że taki wtedy był. Danych eksperymentalnych nie mamy, a bez nich to sobie możemy gdybać.
Maciej1 napisał(a): Właśnie z tego powodu, że efekty wynikające z różnicy ciśnień są nieistotneJuż wielokrotnie pisałem czemu, ale z uporem maniaka mnie ignorujesz. Bardzo słaba i obraźliwa wręcz taktyka.
Nie mogę jednoznacznie rozklepać Twoich obserwacji swoim modelem, bo nie znam gradientu temperatury - a nad wodą, której temperatura różni się od temperatury powietrza, może on być znaczny i wobec tego mieć ogromny wpływ na obserwacje.
Jak pisałem wyżej, co mogę zrobić, to znaleźć pasujący do obserwacji gradient temperatury. Tylko co z tego, skoro ten wynik będzie niefalsyfikowalny?
Maciej1 napisał(a): Czyż nie pokazywaliście doświadczenia ze świeceniem laserkiem przez szklankę niewymieszanej wody z solą/cukrem? A zacznijcie intensywnie mieszać i zbadajcie zmianę!Jak wszyscy wiemy, bardzo łatwo przekładać obserwacje z mikroskali na makroskalę. Dlatego możemy wywnioskować, że skoro w typowym pokoju temperatura powietrza jest z grubsza stała, to pewnie i w całej atmosferze jest stała.
(W razie jakbyś nie zrozumiał, to pokazuję jak zastosowanie Twojego rozumowania do innego przypadku prowadzi do absurdu.)
Maciej1 napisał(a): Zresztą: czy znasz jakikolwiek lepszy sposób na uczynienie ośrodka jakim jest powietrze nad ziemią możliwie jednorodnym ?Możliwie jednorodnym to nie to samo, co jednorodnym.
Ale teraz już w sumie niepotrzebnie kłócę się o szczegóły. Całkiem możliwe, że wietrzny dzień byłby najlepszy. Po prostu nie jest to dla mnie takie super oczywiste.
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein