Maciej1: mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie. Jak to jest na płaskiej Ziemi z horyzontem? Pomijając już inne problemy, wielokrotnie wymieniane - powinien być chyba w miarę na poziomie oczu, niezależnie od wysokości... czy nie?
Inaczej: jeśli +90 stopni to kierunek pionowo w górę, -90 to pionowo w dół, a 0 to idealnie poziomo, to kierunek pod którym widać horyzont powinien chyba być zawsze bardzo blisko 0... czy nie?
Jeśli jesteś w stanie mi podać jakieś przewidywania ilościowe, to jestem głównie ciekaw pod jakim kątem byłoby widać horyzont z wysokości ok. 1400 m n.p.m., przy założeniu że widzimy morze rozciągające się po horyzont.
Dla porównania powiem, że w modelu kulistym z refrakcją kąt do horyzontu z tej wysokości to ok. -1,1 stopnia, a bez refrakcji: -1,2 stopnia.
Mam pewną obserwację, która może dać interesujące wnioski, ale zanim ją opublikuję, chciałbym dowiedzieć się, jakie są Twoje przewidywania.
Inaczej: jeśli +90 stopni to kierunek pionowo w górę, -90 to pionowo w dół, a 0 to idealnie poziomo, to kierunek pod którym widać horyzont powinien chyba być zawsze bardzo blisko 0... czy nie?
Jeśli jesteś w stanie mi podać jakieś przewidywania ilościowe, to jestem głównie ciekaw pod jakim kątem byłoby widać horyzont z wysokości ok. 1400 m n.p.m., przy założeniu że widzimy morze rozciągające się po horyzont.
Dla porównania powiem, że w modelu kulistym z refrakcją kąt do horyzontu z tej wysokości to ok. -1,1 stopnia, a bez refrakcji: -1,2 stopnia.
Mam pewną obserwację, która może dać interesujące wnioski, ale zanim ją opublikuję, chciałbym dowiedzieć się, jakie są Twoje przewidywania.
Maciej1 napisał(a): Przypatrz się słońcu. Masz pozaznaczane, pomierzone i wyliczone. Wygląd słońca to dowód na "spłaszczenie" działające w osi pionowej. Ktoś zaprzeczy ?Tak jeszcze z czystej złośliwości: a Ty skąd wiesz, jaki Słońce miało rzeczywisty kształt w czasie robienia tego zdjęcia? Byłeś w niebie że wiesz jak światła na niebie powinny wyglądać?
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein