Maciej1 napisał(a): Po uwzględnieniu refrakcji ? Refrakcja to loteria- więc nie wiadomo ile podciągnie w górę?Loteria przy powierzchni Ziemi, bo wtedy temperatura lądu/wody ma ogromny wpływ na warstwę powietrza bezpośrednio nad nią. Jest daleka od loterii w przypadku np. obserwacji z wierzchołka góry, albo obserwacji odległych gór - wtedy promień praktycznie całą drogę biegnie przez atmosferę, która nie jest zaburzana przez wahania temperatury powierzchni.
Maciej1 napisał(a): Sfotografowane przeze mnie (z samolotu) zachodzące słońce. Zachodzi praktycznie w poziomie. [Wysokość na pewno ponad 10 km npm. ]Co to jest za appka? Pytam głównie po to, żeby móc dowiedzieć się o niej nieco więcej, w szczególności: co dokładnie oznaczają wskaźniki na ekranie i jak jest dokonywany pomiar.
Ogólnie ja bym zbytnio nie ufał pomiarom telefonem w układzie często dalekim od inercjalnego. Zresztą ze zdjęcia wynika, że Słońce zachodzi niemal idealnie w kierunku północnym - co ma raczej mało sensu, o ile nie leciałeś akurat nad obszarami polarnymi (co akurat, przyznaję, jest możliwe, jeśli był to np. lot między USA a Polską).
Maciej1 napisał(a): Z jaką refrakcją? Nie ma czegoś takiego jak "standardowa refrakcja". Patrz zmienność refrakcji.Patrz wyżej.
Ten kąt policzyłem przy standardowej atmosferze US76 (czyli założony gradient temperatury jest 6,5 stopnia na 1000 m).
Liczyłem na trochę bardziej precyzyjne przewidywania kąta do horyzontu z Twojej strony, ale w sumie nie zaskoczyłeś mnie za bardzo brakiem konkretów. No nic - wkleję swoją obserwację tak czy siak, ciekaw jestem, jak ją skomentujesz.
Zdjęcie zrobiłem 8 lat temu w Chorwacji, ze szczytu góry Vošac (1411 m n.p.m.). Widać na nim wyspę Brač - zaznaczyłem też najwyższy szczyt wyspy - Vidovą Gorę (nie wiem w sumie, czy powinienem to odmieniać) - o wysokości 778 m n.p.m.
![[Obrazek: 3u96yMV.jpg]](https://i.imgur.com/3u96yMV.jpg)
Odległość między górami to ok. 34,76 km:
![[Obrazek: Oicif9O.png]](https://i.imgur.com/Oicif9O.png)
Parę faktów: średnica kątowa tarczy Słońca to na ogół ok. 0,5 stopnia. To się w miarę zgadza z tym, że kąt między kierunkami do lewej i prawej krawędzi wyspy powinien być ok. 27 stopni (przy tym założeniu średnica tarczy wychodzi jakieś 0,75 stopnia, ale to może być spowodowane wyjątkową jasnością źródła światła).
Teraz w czym problem: otóż dość dobrze widać, że szczyt Vidovej Gory jest niemalże na poziomie horyzontu - ciut poniżej, trudno określić dokładnie ile, ale na pewno dużo mniej, niż średnicę Słońca: max. pół średnicy, czyli nie więcej, niż 0,2-0,3 stopnia. Jeśli policzymy jaki powinien być kierunek do Vidovej Gory z Vošaca na płaskiej Ziemi z pominięciem refrakcji, wychodzi arctan((778-1411)/34760) = -1,04 stopnia. Z tego wynika, że horyzont musiałby być w tym przypadku obniżony o co najmniej 0,75 stopnia. Nie podałeś konkretnych przewidywań, ale na pewno nie pasuje to do horyzontu na poziomie oczu.
A co, jeśli Ziemia jest kulista i uwzględnimy refrakcję? Jak już pisałem, horyzont powinien być widoczny pod kątem -1,1 stopnia. Vidova Gora natomiast - pod kątem -1,176 stopnia, czyli niewiele niżej. No i... to by się w miarę zgadzało.
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein