Nie śledzę ostatnio tego wątku zbyt uważnie ale tradycyjnie trafiłem na kolejny raz powtarzaną koncepcję Macieja, że jakoby refrakcja powoduje zwężenie tylko dolnej części obiektu. Tej dokładnie, którą my 'globaliści' traktujemy jako chowającą się za krzywiznę Ziemi. Istnieje doskonały sposób dostępny dla każdego aby sprawdzić jak to jest z tym ściskaniem się tego co widzimy pod wpływem refrakcji (tutaj akurat nie atmosferycznej a spowodowanej współczynnikiem załamania światła w wodzie na poziomie 1,33). Nie trzeba kilometrów przestrzeni, potrzebny jest natomiast basen, nawet kilkumetrowy, co ważne najlepiej aby powierzchnia wody była jak najmniej wzruszona, więc chwile przed zamknięciem lub w innym nieokupowanym przez ludzi czasie. Sam zaobserwowałem to ostatnio w basenie zimnej wody w saunie, gdzie spokojnie opierając się o płytki na krawędzi byłem całkiem sam. Załamanie na dosłownie 3 m wzdłuż ściany bocznej zaobserwować można wyraźne, potężne. Woda miała głębokość może 1,5 m a oczy na poziomie 30 cm nad taflą wody. Widać boczną ścianę basenu zwężająca się kilkukrotnie w stosunku do ścianki na wysokości obserwacji. Bok basenu i jego dno widoczne jakby było wyraźnie pod górkę. I co najważniejsze, żadne zawężanie się wyłącznie dolnej części boku basenu nie występuje a jest to zwężenie całej wysokości w równomierny sposób, nic się nie ukrywa, wszystko się zwęża, widać dokładnie granice płytek bocznych i dna basenu (nie na tym zdjęciu akurat bo jakość słaba). Uznając refrakcję, tutaj współczynnik 1,33 powinno się chyba ukryć co niemiara?
Polecam się przyjrzeć zainteresowanym. Zaznaczyłem na zdjęciu ściankę, która trzeba obserwować na przykładowym zdjęciu w sieci (z lewej strony, trochę słabo widoczna linia ale myślę, że wiadomo o co chodzi).
Polecam się przyjrzeć zainteresowanym. Zaznaczyłem na zdjęciu ściankę, która trzeba obserwować na przykładowym zdjęciu w sieci (z lewej strony, trochę słabo widoczna linia ale myślę, że wiadomo o co chodzi).
Voodoo People