zefciu napisał(a): Wynika, że obniżenie podatków nie sprawi, że Polacy nagle się z dnia na dzień staną bogaci. Znowu zapomniałaś kontekst dyskusji.
Ale tacy kiepsko-średnio zarabiający Polacy odczuliby różnicę znacząco.
zefciu napisał(a): Inna sprawa, że przede wszystkim Twoją pensję okraja ZUS, a nie PIT.
Dokładnie. Większość drobnych przedsiębiorców ma przejebane z ZUSem właśnie, a nie podatkiem dochodowym etc.
zefciu napisał(a): Ów ZUS zaś idzie na realizację zobowiązań, z których kraj nie może zrezygnować ot tak.
Ale ZUS jest pieroński. Ja w zeszłym roku w zimę wypracowałem w jednym miesiącu całe 2.5k... weź sobie z tego zapłać 1200zł ZUSu i żyj za 1300 zł i zastanów się czy chciałoby ci się ruszyć dupę do jakiejkolwiek roboty przy takim obciążeniu finansowym. Jebać ten ZUS po stokroć.
towarzyski.pelikan napisał(a): jednak ten Polak zarabiający mniej ode mnie, choć osiągnie mniejszy przyrost forsy, to ta zyskana sumka będzie miała dla niego jeszcze większe znaczenie niż dla mnie, bo im jesteś biedniejszy, tym złotówka jest dla Ciebie bardziej cenna.
Dokładnie tak.
ErgoProxy napisał(a): Wziąłbyś odpowiedzialność za brygadę rozpieszczonych byłych urzędników, którzy pierwsze, co by zrobili na budowie, to powpadali do wykopów?
Tak. Uważam, że tacy ludzie mogą się nadawać do innych prac niż biurowe. Ja żem kiedyś był studentem historii i filozofii i jak poszedłem do pierwszej poważnej pracy, to nie miałem żadnej styczności z budowlanką. A teraz mogę z palcem w dupie robić kompleksowe remonty. Skoro ja potrafię to i inni też - przy odrobinie woli, samozaparcia i chęci nauki.
ErgoProxy napisał(a): Robiłem kiedyś u ogrodnika. Po godzinie robienia łopatą obwisły mi ręce, więc posłali mnie do plewienia. Wydajność moja w tej robocie był rzędu 0.75 wydajności normalnej pracownicy, nie mówiąc o szkodach w rabatkach. Na chuj ogrodnikowi taki żul? Tyle, ze to wakacje były, a syn ogrodnika był moim kumplem ze studiów.
Tak ci szło, boś był nienawykły do takiej roboty. Ale jakbyś się uwziął, to byś nabrał wprawy i przyzwyczaił się.
zefciu napisał(a): Czyli których? Coś tam wymieniłeś. Część pracowników PUP-ów, generalicja marynarki wojennej…
Jutro pomyślę i odpowiem.
zefciu napisał(a): No właśnie nie: https://wiadomosci.radiozet.pl/Swiat/Mer...-finansowa Merkel stała się złym mzimu antyimigracyjnych szczujów, ale jej polityka wcale nie jest taka, jak to przedstawiają.
Dzięki za linka. Jutro się do tego odniosę.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać