Joker:
Fasoli w ogóle się nie da jeść na surowo, trzeba ją najpierw namoczyć, ugotować albo poddać fermentacji.
Mięso można jeść na surowo bez żadnej obróbki cieplnej, czego dowodem jest wykwintne danie pod nazwą tatar.
Cytat:To tak na serio czy wolne żarty? Muszę zapamiętać, "oszczędzanie w procesie ewolucji". Wychodzi na to, że słabo zaoszczędził te kły i pazury bo zarówno do samych polowań i rozszarpywania zwłok zdobyczy nie nadają się w ogóle.Człowiek wyewoluował od małpy, a małpy człekokształtne jedzą mięso, w postaci owadów, padliny i mięsa innych małp.
Cytat:Ale co tak samo jak w diecie roślinnej? Owoce i warzywa prosto z drzewa czy ziemi nie mają smaku? Choćby fruktoza i cukry proste...No jak widać nie mają, skoro trzeba je poddawać obróbce cieplnej, żeby były bardziej kaloryczne i łatwiej strawne.
Bardziej atrakcyjne są mięśnie, żyły, ścięgna i krew, z których składa się mięso? Jeśli tak, nie mam dalszych pytań. Mięso musi przejść całkiem zmyślną obróbkę aby w ogóle było zjadliwe.
Fasoli w ogóle się nie da jeść na surowo, trzeba ją najpierw namoczyć, ugotować albo poddać fermentacji.
Mięso można jeść na surowo bez żadnej obróbki cieplnej, czego dowodem jest wykwintne danie pod nazwą tatar.
Cytat:Jaki sens ma przywołanie długości życia danego gatunku w analizie długości układu pokarmowego? Roślinożerne żółwie olbrzymie żyją nawet ponad 200 lat więc mam wnioskować, że aby w pełni zaspokoić swoje potrzeby potrzebują 500-metrowego układu pokarmowego? Długość układu pokarmowego ma związek ze spożywanym pokarmem ale nie długością życia (długie u roślinożerców, krótki u mięsożerców). Na prawdę muszę to pisać?Na podstawie samej długości przewodu pokarmowego, nie można wnioskować o tym, czy zwierzę jest roślinożerne czy mięsożerne, to manipulacja. Liczy się również wielkość poszczególnych organów, np. żołądka i jelita grubego. Goryl na przykład ma dłuższe i większe jelito grube niż człowiek, które wykorzystuje do fermentacji pokarmu a potem zjada swoje odchody, podobnie królik zjada swoje bobki. Nie słyszałam o tym, żeby człowiek zjadał swój kał, żeby go ponownie przetrawić. Tyle jest właśnie warte wasze gadanie.
Cytat:Jednak nawet gdyby biologia za tym przemawiała nie znaczy, że należy temu ulegać i traktować jako ostateczny argumentLudzie nie mają gęstego owłosienia i co w zwiazku z tym postulujesz, żeby się nie ubierali?
Rozsadziło mi antenę.