Rodica napisał(a): Oczywiscie, że potrzebuje, zwłaszcza dzieci potrzebują pelnowartościowego jedzenia
Wszyscy potrzebują pełnowartościowego jedzenia, ale to nie ma nic wspólnego z jedzeniem mięsa.
Jeśli nie będę jadł gruszek i czekolady nie znaczy, że nie dostarczyłem organizmowi pełnowartościowego jedzenia.
Podobnie jest z powstrzymaniem się od jedzenia mięsa (oprócz gruszek i czekolady)
Naprawdę nie muszę jeść wszystkich potraw na świecie, żeby dostarczyć sobie pełnowartościowe.
Jedyną witaminą jaką nie za bardzo można dostarczyć odstawiając mięso jest witamina B12.
Można ją suplementować jeśli ktoś chce lub żyć bez niej. Ja przez lata nie jadłem ani mięsa ani nie suplementowałem witaminy B12 i wyniki mam doskonałe. Zrobiłem wszystkie możliwe podstawowe badania kilka miesięcy temu.
Drugim problemem wegetarian jest też mała ilość żelaza, więc tutaj też bym proponował się suplementować, ale z jakiegoś powodu u mnie wszystko było w idealnym porządku.
Jestem doskonałym przykładem na to, że nie jedząc przez lata mięsa można być idealnie zdrowym, więc nie wiem o co Ci chodzi.
Po prostu dałaś się przekonać propagandzie. Problemem zdrowotnym związanym z dietą jest to, że w dzisiejszych, skrajnie przetworzonych chemicznie produktach w ogóle jest mało substancji odżywczych i żyjemy wszyscy w olbrzymich niedoborach witamin i minerałów.
Jeden lekarz powiedział pięknie, że żeby dostarczyć tyle witamin, ile dawało 50 lat temu zjedzenie 1 jabłka - dzisiaj należałoby zjeść cały koszyk takich jabłek - co jest niemożliwe.