Joker napisał(a): Uważam, że apelowanie do rozumu jest dużo skuteczniejsze niż apelowanie do emocji ale mogę się mylić,
A widzisz, ja uważam odwrotnie. Intelektualnie to ludzie mogą sobie wytłumaczyć wszystko. Dopóki jednak nie zobaczą tej gehenny jaką przechodzą zwierzęta w rzeźni - dopóty tak naprawdę nie będą wiedzieli o czym mówimy.
Tego się po prostu nie da zaakceptować. Dlatego każdy mięsożerca, do których też się kiedyś zaliczałem, powinien takie filmy obejrzeć.
freeman napisał(a): Tylko ludzie myślący, inteligentni i odważni zamieszczają na YT filmiki pokroju tego, który zalinkowałeś.Rezultatem są mowa nienawiści, wulgaryzmy i budzenie się najgorszych emocji, w wyniku których człowiek, w obronie zwierząt, jest gotów zabić drugiego człowieka.
Tzn. chciałbyś aby żywe, niewinne istoty przechodziły niewyobrażalne cierpienie tak, żeby nikt się o tym nie dowiedział?
A może jednak lepiej, aby wszyscy wiedzieli, by ktoś mógł coś z tym zrobić? Nie ma nic złego we wzburzeniu na niesprawiedliwość. Święty gniew nie jest złym gniewem. Są zbrodnie wołające o pomstę do nieba i trzeba być tego świadomym.
Gdyby jeszcze to nieszczęsne jedzenie mięsa było faktycznie niezbędne do przeżycia ... Tymczasem chodzi o przemysł, o zarobek, przyzwyczajenie, smak, wygodę.
Gdy czarni przestawali być niewolnikami w USA tyle było histerii, że nie da się żyć bez ich przymusowej pracy, kto będzie teraz zbierał bawełnę, obrabiał ogród itd.
Da się.
freeman napisał(a):Na podstawie Biblii powinieneś nazwać Abla pierwszym mordercą zwierząt.
Po pierwsze wiem co mówi moje sumienie i jest ono ważniejsze dla mnie niż jakiekolwiek obce księgi.
Po drugie Elohim w raju to raczej nie ta sama postać co JAHWE po wygnaniu z tego raju. Jak już zaznaczyłem w raju panował wegetarianizm.
Po trzecie Bóg raczej nie nakazał mordowania zwierząt, to była interpretacja ludzi - by dawać to co ich zdaniem najcenniejsze na ofiarę dla Boga. A, że zabijali zwierzęta i zamiast zjeść je samemu - Abel postanawiał najdorodniejsze oddawać Bogu - to było szlachetne z jego strony.
Kain raczej nie był szlachetny i nie zabił brata z miłości do zwierząt, lecz z zazdrości. Sam najlepsze mięso brał dla siebie, a Bogu rzucał chrust i mirabelki

Pamiętajmy, że to był opis stworzony przez proroka, żyjącego w danym kontekście kulturowym i historycznym - w takim w którym powszechnie jadło się mięso.
Gdyby nagle prorok powiedział, że Bóg zabronił jeść mięso, to raczej by tego proroka wynieśli na taczkach.