bombom napisał(a): Zazwyczaj dziecko ma dwoje rodziców. Więc razem muszą zarabiać 6500 brutto.
https://www.rp.pl/Praca-emerytury-renty/...iecko.html
Nie mam aktualniejszych danych, ale na początku działania programu 500+ prawie 60% rodziców było uprawnionych do pobierania na pierwsze dziecko. Co oznacza, że mieli dochody (netto) ok. 1.200 PLN. To oznacza średnio jakieś 1.500 brutto, łącznie.
EDIT:
Odnalazłem aktualniejsze dane. Nadal ok 58% uprawnionych dostaje świadczenia już na pierwsze dziecko. Czyli zarabia poniżej wyznaczonych granic (które stanowią mniej więcej płacę minimalną). Tyle w temacie, ile "musi" zarabiać rodzina 2+1.
https://www.portalsamorzadowy.pl/polityk...10739.html
Cytat:Poza tym jest coś takiego jak kwota wolna od podatku.
No jest, dlatego osoba zarabiająca płacę minimalną płaci ok. 4 PLN miesięcznie zadatku na PIT. I tyle ma maksymalnie zwracane z tytułu ulgi rodzinnej, jeżeli już z tytułu jakichś innych ulg nie dostanie.
Cytat:Poza tym płaci się VAT , akcyze itp. Chodzi mi jedynie o to , że ludzie którzy otrzymują 500 + zazwyczaj płacą podatki więc dostają jedynie zwrot tego co i tak państwo od nich wzięło. Czy to jest sprawiedliwe czy nie, nie wiem.
Albo mnie źle zrozumiałeś, albo to jednak próba demagogii. Tu nie chodzi o jakąś abstrakcyjną "sprawiedliwość". Ale o konkretne różnice. Ulgę podatkową dostają osoby płacące podatek, a konkretnie podatek PIT. Niezależnie od tego, czy płacą jeszcze VAT, CIT czy jakiejś akcyzy na trunki. Dla obecnej stawki ok. 93 PLN można wyliczyć, że osoba zarabiające mniej niż 1.800 PLN na miesiąc nie jest w stanie wykorzystać w pełni nawet ulgi na jedno dziecko. Maksymalna stawka to ok. 9.300 dla osoby samotnej czy ok. 4.700 dla pary, powyżej się "wypada z programu", ale tutaj zysk jest procentowo niewielki.
W przypadku 500+ widełki są inne, tu dochód w przeliczeniu na brutto wynosi maksymalnie około 2,100 PLN brutto (ca. 1.050 na łebka). Osoba zarabiające mniej dostaje te same 500 PLN, osoba zarabiająca więcej może łatwo wypaść całkowicie z programu. To ma konkretne efekty na grupę docelową, gdzie lądują te pieniądze.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!