Fizyk napisał(a):Maciej1 napisał(a): No wypisz, wymaluj pies Pluto, jak nic ! Tylko skąd Walt Disney mógł w 1930 roku wiedzieć jak wygląda Pluton, jeśli "sonda" ko(s)miczna jeszcze nie doleciała ?Hasło na dziś: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pareidolia
Wiem, wiem. "Oszołomstwo, paranoja" (z mojej strony).
A ja mimo to (jako "paranoik") mówię tak: majstersztyk !
Typowo diabelskie zagranie. Swoi (wtajemniczeni) zobaczą co trzeba zobaczyć. Swoich nie będziemy oskarżać o "pareidolie". Lecz ze swoimi będziemy się razem śmiać (w ukryciu ma się rozumieć, lub "puszczając oko"***) z tych głupich, z których sobie kpimy i którym pierzemy mózgi.
Natomiast tym nieswoim zawsze możemy powiedzieć "pareidolia" lub "paranoja".
Arcymistrzostwo!
"Sztuka królewska" w działaniu, w praktyce. Nie nie, nie "spiskowa teoria". "Spiskowa teoria" to hasło wymyślone przez spiskowców: wzbudzić w oszukanych odruch kojarzenia słowa "spisek" ze słowem "teoria" , podobnie jak Pawłow w swoich psach wzbudzał odruch ślinienia się na bodziec nie będący pokarmem.
A więc nie "spiskowa teoria" tylko spiskowa praktyka dziejów.
Jakie są narzędzia sprawowania władzy? Miecz, pałka, policja, armia ? Nie, nie, nic z tych rzeczy. Lecz takie są:
Edukacja (przymusowa, państwowa, wlewająca do głowy "jedynie słuszne teorie"), Media (podające do wiadomości "jedynie prawdziwe informacje") i przemysł rozrywkowy mający odciągać barana od spraw istotnych, a kierować jego myśli w stronę własnego brzucha i podbrzusza.
PS. ****- Kto mruga okiem - knuje zło i nikt go od tego nie odwiedzie. (…)
Kto okiem mruga - sprawia cierpienie,
Biblia - przeciwko tym "mrugającym okiem".