ErgoProxy napisał(a): Stary artykuł, więc jak już było, to wódz przeprasza.
A powinieneś przepraszać za jego rekomendowanie. To taka nowocześniejsza wersja "ta dzisiejsza młodzież"... Już nawet nie chce mi się pisać o tym na ilu płaszczyznach to jest bzdurne.
ErgoProxy napisał(a): W jaki sposób wytłumaczyć dziecku coś, co wymaga wiedzy i życiowego doświadczenia, jakie ma dorosły? Per analogiam, da się wyłożyć mechanikę kwantową bez aparatu matematycznego, a tylko przez machanie rękami?
Jak dobrze kojarzę, nie masz dzieci? Na jakiej więc podstawie stawiasz tezę, że dziecku nie da się wytłumaczyć?
A propos, gdzieś czytałem, że mechanikę kwantową da się wyłożyć bez aparatu matematycznego - nie weryfikowałem, ale ponoć są z tego wykłady na YT.
Rodica napisał(a): Odnośnie bicia dzieci, to w ten sposób też można wychować gamonia, gdyż stres powoduje rozkojarzenie i nieprawidłowe funcjonowanie neuronów lustrzanych.
Jak czytam hipoteza neuronów lustrzanych poszła się już kochać.
ErgoProxy napisał(a): Rozkojarzenie i neurony lustrzane to jedno, a człowiek po dorośnięciu obrywa taką dawką stresów, że chyba lepiej go zaprawić zawczasu. Przy czym znowuż nie może to być na zasadzie, że - skoro o karach fizycznych mowa - goni się ze wściekłością dzieciaka po domu i potem łoi z całej pyty. Skoro kara ma być wychowawcza, to powinna być dolegliwością i stopień tej dolegliwości winien być starannie odmierzony. Ale fakt, warto jednak spróbować chociaż wytłumaczyć poddawanemu dolegliwości, za co to i po co to.
Nie wiem w jakim środowisku się obracasz, ale nie, to nie jest normalne, że szef bije pracownika.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd