Lampart napisał(a): Nie mam takich, biorę to raczej na rozum.
Czyli nie możesz się pochwalić żadnymi weryfikowalnymi źródłami świadczącymi za Twoim stanowiskiem – szkoda. Tak się jednak szczęśliwie składa, że ja dysponuję stosownymi badaniami i bardzo chętnie się nimi z Tobą podzielę:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9265876/. - When parents use corporal punishment to reduce ASB, the long-term effect tends to be the opposite. The findings suggest that if parents replace corporal punishment by nonviolent modes of discipline, it could reduce the risk of ASB among children and reduce the level of violence in American society.
Gdy rodzice stosują kary cielesne celem zredukowania zachowań antyspołecznych, skutki długofalowe wskazują na przeciwną tendencję. Ustalenia sugerują, iż jeśli rodzić zamieni kary cielesne na pozbawione przemocy środki wychowawcze, może to zredukować ryzyko zachowań antyspołecznych wśród dzieci oraz zredukować poziom przemocy w społeczeństwie Amerykańskim.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10530296/ - There appears to be a linear association between the frequency of slapping and spanking during childhood and a lifetime prevalence of anxiety disorder, alcohol abuse or dependence and externalizing problems.
Zdaje się istnieć związek liniowy między częstotliwością wymierzania klapsów i bicia w trakcie dzieciństwa a trwającym całe życie występowaniu zaburzeń lękowych, nadużywaniu bądź uzależnieniu od alkoholu i problemów eksternalizacyjnych
https://www.researchgate.net/publication...ge_Cohorts - This study tested the hypothesis that the use of corporal punishment (CP), such as slapping a child's hand or “spanking,” is associated with restricted development of cognitive ability. Cognitive ability was measured at the start of the study and 4 years later for 806 children age 2–4 and 704 children age 5–9 in the National Longitudinal Study of Youth. The analyses controlled for 10 parenting and demographic variables. Children of mothers in both cohorts who used little or no CP at Time 1 gained cognitive ability faster than children who were not spanked. The more CP experienced, the more they fell behind children who were not spanked.
Badanie sprawdziło hipotezę stanowiącą, iż stosowanie kar cielesnych takich jak bicie dzieci po rękach tudzież klapsy, jest powiązane z ograniczeniem rozwoju umiejętności kognitywnych. Umiejętność kognitywna została zmierzone na początku badania i 4 lata później pośród 806 dzieci w wieku of 2 do 4 lat oraz 704 dzieci w wieku od 5 do 9 lat w NLSoY. Dzieci matek, które używały kar cielesnych mało bądź wcale, w obu kohortach zyskały w tym czasie 1 umiejętność kognitywną szybciej niż dzieci, które nie były bite. Im więcej kar cielesnych dzieci doświadczały, tym bardziej odstawały od dzieci, które nie były bite.
https://www.researchgate.net/publication...n_children - This study provides further and methodologically rigorous support for the growing literature that suggests that the use of corporal punishment is associated with an increase in children’s antisocial behavior.
To badanie zapewnia dalsze i metodologicznie rygorystyczne wsparcie dla rosnącej ilości literatury sugerującej, iż stosowanie kar cielesnych jest powiązane ze wzrostem aspołecznych zachowań wśród dzieci.
-------------
Zdaje się, że mówiłeś coś o tym, iż ja rzekomo buduję moje przekonania na emocjach i estetyce, podczas gdy Ty kierujesz się przesłankami racjonalnymi - czy przypadkiem w świetle powyższego nie wypadałoby jednak zrewidować nieco tego poglądu?

Lampart napisał(a): Myślę, że nie jest to sprzeczne z prawami człowieka. Kwestia ich interpretacji.
No proszę, to może być ciekawsze niż się zrazu spodziewałem.
Zatem, wprost doczekać się nie mogę, aż zinterpretujesz poniższy zapis z zakresu praw człowieka, expressis verbis wykluczający przemoc fizyczną wobec dziecka, jako w rzeczywistości przemocy fizycznej wobec dziecka wcale nie wykluczający. 
Art. 19. 1. Konwencji o prawach dziecka
Państwa-Strony będą podejmowały wszelkie właściwe kroki w dziedzinie ustawodawczej, administracyjnej, społecznej oraz wychowawczej dla ochrony dziecka przed wszelkimi formami przemocy fizycznej bądź psychicznej, krzywdy lub zaniedbania bądź złego traktowania lub wyzysku, w tym wykorzystywania w celach seksualnych, dzieci pozostających pod opieką rodzica(ów), opiekuna(ów) prawnego(ych) lub innej osoby sprawującej opiekę nad dzieckiem.
Pozostawiam Ci pole do popisu.
Ой, розвивайся та сухий дубе / Завтра мороз буде, / Ой собирайся молодий козаче / Завтра похід буде. / Я й морозу та й не боюся / Зараз розів'юся