Maciej1 napisał(a): [Samą zasadę Fermata należałoby wziąć pod lupę i zbadać kwestię refrakcji dokładnie (empirycznie). Sama ta zasada jest najpewniej fałszywa.

Mówiłem, krzyżówka. Zaprzeczysz jednej odpowiedzi, musisz zacząć zaprzeczać kolejnym. Trochę jeszcze podrążymy i zaczniesz zaprzeczać, że świat w ogóle istnieje, albo że elektronika to spisek (mimo że z niej korzystasz by pisać posty), no kabaret

Maciej1 napisał(a): W każdym razie w tej zasadzie jest pewien ewidentny absurd logiczny, sprzeczny z intuicją.Ciekaw jestem, jaki.
Maciej1 napisał(a): Oraz zasada ta nie przewiduje jednoczesnego odbicia i załamania promienia, lecz przyporządkowuje promieniowi tylko jeden tor.Sama zasada nie, bo to opis na zbyt wysokim poziomie. Ale i tor promienia odbitego, i załamanego są zgodne z tą zasadą. A sam fakt jednoczesnego odbicia i załamania wynika już z praw bardziej "niskopoziomowych" i da się go wyprowadzić, rozważając oddziaływanie fali elektromagnetycznej z ośrodkiem.
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein