ZaKotem napisał(a): Zdarzyło ci się dostać mandat od misiów lub drabów miejskich? A jak nie tobie, to tacie lub mamie? Miał byś coś przeciwko patrzeniu, jak funkcjonariusz chłoszcze twoją mamę po dupie, czy uznałbyś to za postęp?
A miałbyś coś przeciwko patrzeniu jak funkcjonariusz obezwładnia twoją mamę i zabiera ją do pierdla na 3 lata (w któym np. będzie żyła w celi z trzema innymi kobietami, mniej lub bardziej pojebanymi), czy uznałbyś to za postęp?
ZaKotem napisał(a): Jeśli zaś o poziom kultury chodzi, to może nie mam ochoty na obiektywizację hierarchii kultur, ale subiektywnie dla mnie kultura europejska jest po prostu mojsza, niż ichsza.
Na szczęście kultura nie jest czymś niezmiennym.
ZaKotem napisał(a): Ale robienie tego na zimno i z wyrachowaniem autentycznie mnie przeraża, ja z takim esesmanem nie chciałbym nawet w jednym pomieszczeniu przebywać.
A nie przeraża cię jak rodzic na zimno i z wyrachowaniem zadaje dziecku ból psychiczny poprzez zakazy, nakazy i więzienie w pokoju?
Socjopapa napisał(a): Można nie bić dziecka i nie znęcać się nad nim psychicznie.
No i to jest, oczywiście, najlepsze rozwiązanie.
Ale wkurza mnie jak ciągle słyszę potępienia ludzi którzy dadzą dziecku zwykłego klapsa (nie mówię o poważnym biciu - oczywiście potępiam) przy jednoczesnym braku reakcji na psychiczne znęcanie.
Kozak Zaporoski napisał(a): Wszak rozwiązania te opierają się na podobnej dozie szacunku do godności ludzkiej, co te obowiązujące w Singapurze, tkwiącym nadal ze swoim prawodawstwem w zabitym dechami okresie kolonialnym.
Jeśli złodziej kradnie, to sam siebie pozbawia godności ludzkiej.
Kozak Zaporoski napisał(a): To doprawdy fascynujące jak chęć życia w zamordystycznym społeczeństwie wypiera to co nas odróżnia od krain szczęśliwości pokroju KRLD – powszechnie obowiązujący szacunek dla Praw Człowieka.
A ja pluję na prawa człowieka, bo taki na przykład, kurwa, Breivik, już dawno powinien dyndać na linie, no ale ludzie, którzy mają pierdolca na punkcie praw człowieka dbają o bidoczka, żeby mu w tym domku imitującym więzienie nie zabrakło gier do plejstejszyn. A w cholerę z takim durnym prawem. Istnieje coś pomiędzy KRLD i Prawami Człowieka - nazywa się to umiar i zdrowy rozsądek. Bez popadania w traktowanie normalnego człowieka jak kawałka gówna i bez traktowania prawdziwych kawałków gówna (jak np. Trynkiewicz i Breivik) jak ludzi posiadających jakąkolwiek godność.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać