bert04:
Cytat:Wymieniłem tylko proktologię, choć była jeszcze ginekologia i parę innych dziedzin, także wybór wzorków dessous dla Matki Boskiej, odpowiednich trampek, beretów. Nie wiem, gdzie w tym całym stosie wyczytałaś jakieś uwagi do życia psychologiczno-emocjonalnego matki Jezusa. Być może ja mam jakieś wybiórcze spostrzeganie, lub po prostu z nadmiaru tych innych uwag i tematów nie zwracam uwagę na to, co - dla Ciebie - istotne.Kobieca fizjologia, sposób życia, ubierania się to są te wszystkie rzeczy, które kobietę zbliżają do niej samej. To były sfery zarezerwowane dla kobiet, które pozwalały nam na kontakt z innymi kobietami, dlatego jesteśmy ciekawe co robią kobiety, kiedy nikt ich nie obserwuje. Kwestie ginekologiczne również są dla nas bardzo istotne, dzięki tej wiedzy poznajemy funkcjonowanie naszych ciał i sposoby radzenia sobie z problemami zdrowotnymi, które niestety dotyczą nas w dużo większym stopniu.
Cytat:Nie chcę być znowu posądzony o uprzedmiatawianie kobiet, ale Czy chcesz powyżej wyrazić, że dla kobiet cykl menstruacyjny i dobór bielizny w różnych okresach okresu ma tak ważny wpływ na psychikę? Jeżeli nie, to nie łapię chyba istoty tej uwagTak, nie wiem jak to wyjaśnić, ale chyba każda kobieta, zwłaszcza dojrzewająca śledzi swój cykl, dokonuje obserwacji.
Cytat:Owszem, kwestie, nazwijmy to, feministyczne są stosunkowo noweNo właśnie, ale chyba nawet w KK zaczynają dochodzić do głosu feministki. Może one to lepiej wytlumaczą.
Cytat:Mężczyźni mają wybitną skłonność do stawiania kobiet na piedestałach, przy czym dla jednego na tym piedestale jest Maryja, dla innego Afrodyta. Oba obrazy są równie dalekie od rzeczywistości, jednak to nie jest "uprzedmiatawianie" (IMHO) a pewna przesadzona idealizacja. Nie wiem, gdzie tu jest miejsce na wulgaryzację, chyba że mamy różne definicje wulgaryzacji. Dla mnie fiksacja na fizjologii Maryi jest wulgaryzacją właśnie, czyli przeciwieństwem idealizacji.Stawianie na piedestale to też sposób na uprzedmiotowienie, podobnie jak oddawanie się megalomanii. Wszystko co jest powierzchowne i wyidealizowane jest z gruntu płytkie i ograniczające.
Cytat:I Rodica nie spotkała się pewnie jeszcze nigdy ze zjawiskiem, że kobiety traktują mężczyzn jak 9-latków? To tak na marginesie.I w efekcie są agresywnymi mizoginami?
Rozsadziło mi antenę.