Rodica
Z tymi sportami to różnie bywa
jak są to dynamiczne typu gry zespołowe czy walki, to same angażują uwagę ale już np. trening na siłowni można zrobić z głową w chmurach, muzyka, napinanie się do lustra między seriami, czy klikanie w telefonie i godzina zlatuje w chwilę.
A medytacja nie powinna prowadzić do tego co piszesz, ale ja wiem, że tak często jest. To narzędzie i można z różnym skutkiem go używać. Dlatego dobra książka nie powinna dawać samych technik,, ale też podpowiadać jak łączyć praktykę z życiem. Mnie chodzi głównie o to, by nauczyć umysł pozostawania skoncentrowanym przez dłuższy czas, żeby tak nie latał, a jednocześnie był przytomny bo zawiesić się i gapić w ścianę to żadna sztuka. Dodatkowo chce zinternalizować swoje poglądy o braku wewnętrznych właściwości wszelkich zjawisk.
Do tego jak już będę umiał wyciszyć umysł dodam specjalną medytację analityczną z innej książki, z tej
https://books.google.pl/books?id=8zeh8VA...edir_esc=y
wtedy taki wgląd w naturę rzeczy, przy bardzo skoncentrowanym umyśle, przenika aż do samych trzewi
Z tymi sportami to różnie bywa
jak są to dynamiczne typu gry zespołowe czy walki, to same angażują uwagę ale już np. trening na siłowni można zrobić z głową w chmurach, muzyka, napinanie się do lustra między seriami, czy klikanie w telefonie i godzina zlatuje w chwilę.A medytacja nie powinna prowadzić do tego co piszesz, ale ja wiem, że tak często jest. To narzędzie i można z różnym skutkiem go używać. Dlatego dobra książka nie powinna dawać samych technik,, ale też podpowiadać jak łączyć praktykę z życiem. Mnie chodzi głównie o to, by nauczyć umysł pozostawania skoncentrowanym przez dłuższy czas, żeby tak nie latał, a jednocześnie był przytomny bo zawiesić się i gapić w ścianę to żadna sztuka. Dodatkowo chce zinternalizować swoje poglądy o braku wewnętrznych właściwości wszelkich zjawisk.
Do tego jak już będę umiał wyciszyć umysł dodam specjalną medytację analityczną z innej książki, z tej
https://books.google.pl/books?id=8zeh8VA...edir_esc=y
wtedy taki wgląd w naturę rzeczy, przy bardzo skoncentrowanym umyśle, przenika aż do samych trzewi