ZaKotem napisał(a): Ani też nie wiem, po co w ogóle wzmacniać swój ateizm. Jest za to jakaś nagroda w niebie, czy co?Być może. "Bądźcie gorący albo zimni"?
zefciu napisał(a): O ile popieranie systemu, który karze kradzież można wyjaśnić prostym egoizmem, to tyle już wstrzymywanie się od kradzieży (jak nikt nie widzi) – nie. Nie mówię tutaj, że żadne naturalistyczne wyjaśnienie nie jest możliwe, oczywiście, ale to niech ateiści szukają.Ja mam proste odpowiedź, które nie odwołują się do religii ani w ogóle do (tfu!) moralności:
Nie chcę krąść, bo chcę się dobrze czuć sam ze sobą.
Nie chcę kraść, bo mam takie wartości.
Nie chcę kraść, bo chcę być uczciwy.
Nie chcę kraść, bo jest to dla mnie wyrazem miłości.
Nie chcę kraść, bo lubię nie kraść.
Nie chcę kraść, bo wolę nie kraść.
Nie chcę kraść, bo mam lepsze rzeczy do roboty.Podsumowując: nie chcę kraść, bo taka jest moja natura, aby nie kraść, a ja nie chcę działać wbrew swojej naturze.
zefciu napisał(a): Chodzi właśnie o to, żeby naturalistycznie wyjaśnić istnienie sumienia, wstydu, poczucia sprawiedliwości (innej niż sprawiedliwość Kalego).
Sumienie - zbiór introjekcji "moralnych" (wgrane przez społeczeństwo, zwłaszcza przez rodziców, wychowawców, Kościół...)
Wstyd - odruchowe kurczenie się w sobie w reakcji na lęk przed agresją ze strony innych osób
Poczucie sprawiedliwości - chęć aby reguły gry były jednakowo przestrzegane wobec wszystkich
Teista napisał(a): Jeśli grupa ateistów ustali, że socjotechnika Stalina jest dobra to wprowadzanie jej w życie jest dobre. Jeśli grupa teistów ustali, że dobrze jest zabijać gojów (nie gejów) to eksterminacja całego narodu jest dobrem.No nie. Bo jeśli to się będzie kłóciło z moim postrzeganiem dobra i zła, to znaczy, że oni się wszyscy mylą.
Quinque napisał(a): Nie jest. Albo podaj mi pierwszą przyczynę wszechświata. Przyczynę która w równie satysfakcjonujący intelektualnie sposób wyjaśni powstanie wszechświata co chrześcijański BógA może być w bardziej satysfakcjonujący intelektualnie? Dla mnie bardziej satysfakcjonujące intelektualnie wyjaśnienie przedstawia np. Advaita Vedanta.
May all beings be free.
May all beings be at ease.
May all beings be happy
May all beings be at ease.
May all beings be happy