zefciu napisał(a): Czemu lubisz nie kraść? Przecież kradzież jest dla Ciebie dobra.Nie jest, bo wymaga zadziałania przeze mnie wbrew własnej naturze. To akt samo-zdrady. Zamienił stryjek siekierkę na kijek

zefciu napisał(a): Ale skąd taka natura się wzięła? Chrześcijanin powie, że to dlatego, że Bóg stworzył Cię na swój obraz i dał Ci sumienie.Bo pierwotną naturą wszystkiego jest miłość. Jestem zrodzony ze źródła wszystkiego, więc miłość jest również moją naturą.
(Nie wiem, na ile to jest kompatybilne z naturalizmem, ale słyszałem o pewnym fizyku NASA: Thomasie Campbellu, że przedstawił model MBT, w którym podstawą wszystkiego jest miłość - o ile dobrze mi to zostało przedstawione i czegoś nie przekręciłem).
zefciu napisał(a): To nie wyjaśnia, dlaczego człowiek zdolny jest w ogóle do wgrania jakiejkolwiek moralności? Dlaczego ma potrzebę moralnego postępowania i trzymania się jakichś moralnych reguł.Socjalizacja, system nagród i kar. Super-ego. Introjekcja. Generalnie wszelkie (?) reguły dają poczucie ładu, bezpieczeństwa i przewidywalności.
zefciu napisał(a): Tyle że wstyd odczuwamy nawet wtedy, gdy nam agresja nie grozi.W przypadku ludzkich emocji kluczową rolę odgrywają: pamięć i wyobraźnia.
May all beings be free.
May all beings be at ease.
May all beings be happy
May all beings be at ease.
May all beings be happy