Quinque napisał(a): Jakiej kategorii dowód by Cię przekonał? W ogóle to zaraz przyjdzie pilaster wyliczy ci ilość cząstek wodoru w galaktyce Beta-Proxima na podstawie populacji bezkręgowców na Arktyce, to się zesrasz. I będziesz miał swój dowód
Taki sam dowód jaki przekonał niewiernego Tomasza. Mógłby przy tym pouzdrawiać w mojej obecności ludzi bez nóg, ślepych, chromych; z 2 ryb zrobić sto ryb, pozamieniać mi parę zgrzewek mineralki w wino i np. przywrócić do życia jakiegoś Łazarza. To by wystarczyło. Szkoda, że kiedyś umiał takie rzeczy robić, a teraz, w dobie smartfonów z funkcją nagrywania, już się nie raczy, z łaski swojej, pokazać...
Quinque napisał(a): Bo się urodził w cywilizacji chrześcijańskiej? Proszę sobie przypomnieć co się działo przed powstaniem chrześcijaństwa. Kompletna degrengolada
Nie kumam - dopiero co była mowa, że Pan Bóg wyposażył ludzi w naturę - taką, a nie inną, na swoje podobieństwo. I ta natura, dana od Boga, jest fundamentem moralności i można tym uzasadnić, że nie wolno kraść.
A co z sytuacjami gdy Pan Bóg pozwala Izraelitom wymordować wszystkich Kanaanejczyków i zabrać ich dobytek?
Mi to się wydaje, że wiarą w Boga da radę uzasadnić dowolną moralność - również taką, w której wolno kraść i zabijać. Czyli totalny subiektywizm - zresztą świat jest pełen przeróżnych teistycznych moralności. A każda sobie rości prawo do bycia obiektywną...
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać