lumberjack napisał(a): Tylko przesuwasz problemAleż ja sobie doskonale zdaję sprawę, że trzeba tutaj przyjąć istnienie Boga a priori, aby przyjąć taką koncepcję moralności. Tym niemniej dla tych, którzy już wierzą, jest to naturalne i spójne.
Cytat:Skąd się wziął Bóg dający ludziom sumienie i podłą naturę?Według chrześcijaństwa Bóg dał ludziom dobrą naturę na własne podobieństwo, a ludzie to, jak rzekl wieszcz „tak po ludzku spartolili”.
neuroza napisał(a): Bo pierwotną naturą wszystkiego jest miłość. Jestem zrodzony ze źródła wszystkiego, więc miłość jest również moją naturą.Fiu fiu. Pinkna koncepcja, ale ciężko ją nazwać naturalistyczną. A ja o naturalistyczną pytałem.
Cytat:Socjalizacja, system nagród i kar. Super-ego. Introjekcja. Generalnie wszelkie (?) reguły dają poczucie ładu, bezpieczeństwa i przewidywalności.No i znowu – na ch… te wszystkie ograniczenia człowiekowi?
Cytat:W przypadku ludzkich emocji kluczową rolę odgrywają: pamięć i wyobraźnia.Naprawdę uważasz, że każdy wstyd jest odczuwany tylko dlatego, że sobie wyobrażamy, że ktoś nas kijem wali po mordzie?
Lampart napisał(a): Widzę, że zostałem złodziejem batoników? ;dWidzę, że nie rozumiesz dyskusji.
Cytat:To się wojującym katolikom nie spodoba. Przyjrzyjmy się ich moralności:Sam Harris jest katolikiem? Dyskutujesz, czy wklejasz niezwązane z dyskusją filmiki?
https://youtu.be/AwgM9no2nUg