Peter napisał(a):bert04 napisał(a): Równie dobrze mogła zapytać, czy ma zegarek. Lub długopis.
nie mogła, żadna z tych rzeczy wtedy jeszcze nie została wynaleziona.
No właśnie, myśl dalej tym tropem. Porównaj sobie rysik czy klepsydrę wodną do tego, co używamy dziś. I wróć do kontekstu komentarza.
gąska9999 napisał(a): Nie łamię zakazu bert04, przedstawiam alternatywną opcję odnośnie tych osobników męskich ze skrzydłami i bosych za to podobno bez slipek pod sukienką.
Może pani od historii / sztuki nie uczyła, ale w średniowiecznych malowidłach ludzie i anioły są malowane po... średniowiecznemu właśnie. W Renesansie anioły, zwłaszcza Michał, dostają za to stroju... rzymskiego. Zagwozdka, co nie?
Cytat:To jest dla mnie mniej głupia opcja niż opcja, że anioł bez slipek z Nieba bawi się z ludźmi w świat
Przetłumacz teraz z kosmickiego na polskie, co chciałaś przez to powiedzieć.
Cytat:O przyczynie, że rzeźby aniołów ( może też jakichś Bogów greckich )zachowane z dawniejszych czasów mają krótkie/małe siusiaki czytałam chyba w cienkich książeczkach "Wiadomości o sztuce" był taki przedmiot w liceum w PRL albo książeczki do przedmiotu o innym tytule i Pani od tego przedmiotu tez o tym mówiła.
No dobrze, a wyjaśniła też pani, dlaczego już w starożytnej Krecie a potem w Helladzie posągi bogów (!) mają malusieńkie siusiaki? Dlaczego posągi Herkulesa, Aresa czy Zeusa gromowładnego - także? Może papieże im kazali? Wyjaśniła pani, co to takiego Renesans, zwany też Odrodzeniem i do jakiej kultury nawiązywał? Czy może w czasach PRL pani towarzyszka nauczycielka wolała zwalić na jakichś "dawnych papieży"?
Cytat:Chciałabym wiedzieć jakie męskie ciało sobie wyczarował Archanioł Gabriel, który każe mi chodzić do katolickiego kościoła, czy jemu ppodoba się męskie ciało z małym czy dużym siusiakiem.
Twoje fiksacje są mi znane, nie musisz się powtarzać. Ani projektować na istoty nadprzyrodzone.
Cytat:Taki męski anioł z męskim dobrym przyrodzeniem mógłby oprócz konsumpcji obiadu z kurczakiem u Elżbiety i Maryi jeszcze jakiejś kobiecie zrobić ciążę i anielskiego bobasa, bobasa może jako nagrodę za dobre uczynki. Ha, ha!
Hi, hi! Ho, ho! Bardzo, kurwa, śmieszne. Plusa za to!
Cytat:W sumie pod sukienką facet powinien mieć majtki lub kalesony.
Czyli William Wallace nie był facetem.
Cytat:Nie jestem pewna czy tacy Rzymianie z dawnych czasów którzy chodzili w togach i sukienkach nosili majtki lub krótkie kalesony bo Pani na historii w liceum o tym nie uczyła, a chodzić w sukience bez majtek bęðąc facetem to jakoś nie bardzo odpowiednie.
To są wszystko rzeczy, których można się dowiedzieć, moja droga. A mimo to, majtki i tym bardziej slipy nie były w tej epoce używane. Używano czegoś innego, a i tego nie wszyscy i nie wszędzie. Dopiero od końca średniowiecza rozpowszechnia się noszenie "jakiejś" bielizny, ale dzisiejsza powszechność i forma to dopiero gdzieś wiek XIX. Jeszcze cesarzowa Józefina miała w swojej garderobie setki ubrań, ale tylko dwie sztuki czegoś w rodzaju wczesnych majtasów.
Cytat:Aniołowi Gabrielowi to wiatr mógł podfrunąć sukienkę, a tam tfu gołe męskie przyrodzenie bez majtek. Latający facet bez majtek kojarzy mi się z wariatem,
A latający facet z majtkami to już spoko gość. Wszystko jasne. Jeden latający gościu (notabene, też kosmita) nawet nosi majtki na spodniach, żeby był jasne, że nie zwariował:
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!