ZaKotem napisał(a):komuniści w centrum świata nie stawiali żadnego człowieka
Stawiali. Tylko ZaKot nie chce przyjąć tego do wiadomości. Bożek humanistów i ateistów Marks pisał o człowieku notorycznie. No chyba że ZaKot uważa iż socjalizm nie jest stawianiem człowieka na pierwszym planie
ZaKotem napisał(a):Soborze Moskiewskim
Nie znam wszystkich prawosławnych soborów po XI wieku. Natomiast w ZSRR byli tacy prawosławni księża którzy modlili się za Stalina. Przez co niektórzy biskupi ich upominali. Zresztą, to nie moja sprawa bo prawosławni nie są katolikami więc wybielać nikogo z nie mojej frakcji jakoś szczególnie nie zmaierzam. Chyba że prawosławni wrócą na łono prawowiernej katolickiej ortodoksji. Wtedy bym to robił
ZaKotem napisał(a):No ale jakie to kwestie dotyczące polityki, ekonomii, etyki albo choćby nawet estetyki?
Gościu, Nie rozmawiamy o polityce tylko o tym że pewnie osobnik z tego forum odbiera np. Grekom(oczywiście nie mam na myśli Greków takich jak nasz prawosławny kolega) czy Koptom prawo do tytułowania sie katolikami. Jestem uczulony na tę protestancką retorykę i strasznie mnie ona irytuje
ZaKotem napisał(a):Cokolwiek, co zauważy ateista?
Parę rzeczy