Cytat:Platon to był teoretyk
To już zależy jak na to patrzysz, pisałem ci przecież. Nie każdy traktuje naukę nieopisywalną jako nie-naukę. Zależy od człowieka. Platon był filozofem, Darwin przyrodnikiem i geologiem. Moje pytanie brzmi: Czy każdy uczony, zgłębiając się w naukę opisywalną dotrze do przekonania, że metafizyka nie istnieje? I drugie pytanie: Jeżeli tak to czy będzie to należyte?
Co należy zrobić, aby zdobyć wiedzę naukową, którą na dzień dzisiejszy posiadasz ty i (ważniejsze) przekształcić ją na tą jedyną?
Jeżeli nie znasz odpowiedzi na podkreślone pytanie to ja będę musiał postawić kolejne, troszkę bardziej ekstremalne pytanie: Jakie to jest podejście do zdobywania wiedzy, skoro posiada ono swój koniec na nauce (tej nauce opisywalnej)? Jeżeli istnieje jedna nauka, opisywalna - okej, ja to przyjmuję i zmieniam poglądy, serio - ale ty jako mój współmówca napisz mi jak przekształcać podobno złudne uznawanie wiedzy nieopisywalnej we właściwe uznawanie wiedzy - tylko opisywalnej. Bo jeżeli nie potrafisz podać praktycznego sposobu, albo co ciekawsze - żywnie się tego nie da bo jest to łamanie praw rozmaitości 'głębin' umysłowych ludzi - ustalonych przez byt, który to byt się nie myli - to moje podejście pozostanie godne.
Chcę się uczyć, dlatego o takie rzeczy cię zapytałem, no i nie muszę pisać, że ty jako zwolennik nauki powinieneś się nią dzielić.