anbo napisał(a): No i nie pokazałeś, gdzie tam jest o śmierci duchowej.No a Ty nie pokazałeś, gdzie jest o biologicznej. Więc mamy remis.
Cytat:Co według ciebie wskazuje w omawianym tekście, że chodziło też o śmierć duchową?Efekty.
Cytat:W domyśle każdego, kto umie czytać ze zrozumieniem.Aha. Czyli jest tak jak jest, bo Ty tak mówisz. A kto się nie zgadza, ten nie umie czytać.
Cytat:Zresztą sprawdź sobie w tłumaczeniach mniej tendencyjnych niż na przyklad Biblia Tysiąclecia, a przekonasz się, że śmierć wedlug zapowiedzi Jahwe miała nastąpić w tym samym dniu, w którym zostanie zjedzony owoc.Nie muszę. LXX i mas. mają tak samo. Nie ma wątpliwości, że mamy tam „w dniu”.
Cytat:Nie o takiej sprzeczności pisałem, sprawdź sobie.A o jakiej, sprawdź sobie?
Cytat:Przecież wiesz.Nie, nie wiem.
Cytat:Nie szkoda ci czasu na zabawę w kotka i myszkę?Jeśli się okaże, że na tyle tylko Cię stać, to mogę tak zdecydować. Póki co jestem dobrej myśli.
Cytat:Owoc nic nie oznaczał tylko dawał nową umiejętność: rozróżnianie co jest dobre, a co złe. Przed zjedzeniem owocu czlowiek nie posiadał tej umiejętności.Myślę, że trochę za bardzo próbujesz rozumieć Rdz w konwencji gry komputerowej, a trochę za mało w konwencji przypowieści o duchowym życiu.
Cytat:Człowiek dostał polecenie ale nie miał narzędzi, by ocenić swoją decyzję odnośnie teo polecenia. To wynika wprost z faktu, że dopiero zjedzenie zakazanego owocu dawało zdolność oceny co jest dobre, a co złe.No a teraz ma narzędzie i ocenia. Zgodnie z życzeniem.
Cytat:Podsumujmy: poprzez chrzest ochrzszczonyPiłeś?
Cytat:przyjmuje skutki śmierci i zmartwychwstania Chrystusa - zgadza się? To teraz poproszę o wyjaśnienie co to znaczy, że przyjmuje i o wypisanie tych skutków, zobaczymy co nam wyjdzie.Skutkiem jest uczestnictwo w nowym życiu w Chrystusie. Apostoła Pawła czytałeś?
Cytat:Ale w raju kobiety rodziły bez bólu, a węże miały nogi, to chyba nie tylko to ostatnie? Skoro jesteśmy w raju to dlaczego... nie jesteśmy w raju?Mamy możliwość przywrócenia takiej komunii z Bogiem, jaka była w raju.